Zwaarste coronagolf in Noord-Syrië en medische voorraden raken op

Artsen zonder grenzen

Momenteel zijn er in Noord-Syrië meer COVID-19-patiënten dan ooit en dreigt er een tekort aan zuurstofvoorraden en testkits. Het gezondheidssysteem in het noordwesten kan het aantal patiënten niet meer aan, terwijl in het noordoosten het virus zich in een zorgwekkend tempo verspreidt. Onze teams zijn aanwezig in beide regio’s en schalen hun hulp op. Lees hoe ze dat doen.

Helft van de behandelcentra functioneert niet

Het aantal mensen met corona is verdubbeld in het noordwesten van Syrië: van 39.000 mensen in augustus naar 73.000 mensen in september. ‘Tijdens de piek van deze coronagolf hebben we 1.500 patiënten per dag behandeld,’ zegt onze landencoördinator Francisco Otero y Villar. In de regio wonen vier miljoen mensen en er functioneren momenteel maar 16 van de 33 COVID-19-behandelcentra. Pogingen om het virus in te dammen worden belemmerd door de slechte toegang tot gezondheidszorg en de lage vaccinatiegraad. Slechts 3% van de totale bevolking is volledig gevaccineerd.

Patiënten tussen de 16 en 40 jaar

‘Mensen die dringend zuurstof of intensive care nodig hebben, staan ​​in de rij omdat er geen bedden of ventilatoren beschikbaar zijn,’ vertelt Villar. ‘Dat leidt tot een hoger sterftecijfer. In Afrin is 44% van de patiënten in een centrum dat door onze teams wordt ondersteund tussen de 16 en 40 jaar oud. Dit wijst e­rop dat zelfs mensen waarvan eerder werd gedacht dat ze relatief veilig waren toch ernstig worden getroffen,’ zegt Villar.

Patiënt ziekenhuis
Onze hoofdverpleegkundige Abdul behandelt meneer Ali met ademhalingsoefeningen. © Florent Vergnes
Patiënt ziekenhuis
Ali wordt verzorgd in het ziekenhuis gespecialiseerd in COVID-19 in Hassakeh. © Florent Vergnes

Teams heropenen isolatiecentra

Onze teams hebben in augustus twee COVID-19-isolatiecentra in Idlib heropend en zijn nu bezig met het uitbreiden van hun capaciteit. We hebben ook onze steun aan twee behandelcentra in Afrin en Al-Bab hernieuwd. Ook blijven we een behandelcentrum voor aandoeningen van de luchtwegen in Afrin ondersteunen. In vluchtelingenkampen runnen we mobiele klinieken om COVID-19-tests uit te voeren en delen we preventiekits uit.

342 mensen per dag positief getest

In de laatste week van september werden in het noordoosten van Syrië gemiddeld 342 mensen per dag positief getest: het hoogste dagaantal sinds het begin van de pandemie. Terwijl de aantallen in de eerste week van oktober begonnen af ​​te nemen, heeft het enige laboratorium dat PCR-tests kan uitvoeren een tekort aan testmaterialen. Als de cijfers zo blijven, kunnen er op korte termijn geen testen meer worden gedaan.

Patiënt ziekenhuis
Een patiënt wordt verzorgd op de COVID-19-afdeling. Een verpleegkundige regelt de zuurstof. © Florent Vergnes
Patiënt ziekenhuis
Een patiënt wordt verzorgd op de COVID-19-afdeling van het Raqqa Nationaal Ziekenhuis. © Florent Vergnes

Meer zuurstof nodig

‘Om COVID-19 te bestrijden werken onze teams samen met een lokale organisaties, om mensen met COVID-19 te verzorgen in behandelcentra in Hassakeh en Raqqa’, zegt Hanna Majanen, onze medisch coördinator van de noodhulpafdeling. De COVID-19-behandelingsfaciliteit in Hassakeh is momenteel gedwongen zuurstofflessen uit de steden Qamishli, Raqqa en Tabqa te gebruiken om aan de vraag te voldoen. ‘Ons vermogen om zuurstof te krijgen staat onder druk. We zijn bezorgd dat we niet in staat zijn om aan de vraag van alle patiënten te voldoen.’

Al moeilijkheden vóór pandemie

Door de beperkte gezondheidsinfrastructuur is het onmogelijk om de werkelijke omvang van de nieuwe golf te beoordelen en adequaat te reageren. Zelfs vóór de pandemie had het gezondheidssysteem in noord-Syrië het al moeilijk. Het was al afhankelijk van humanitaire hulp om aan de medische behoeften te voldoen. Nu kunnen zowel zorginstellingen als humanitaire organisaties de omvang van de nieuwe golf niet aan. Vandaag de dag moeten er in Syrië meer dan ooit inspanningen worden geleverd om te voorkomen dat deze faciliteiten volledig bezwijken, en om de levens van COVID-19-patiënten te redden.

Patient ziekenhuis corona covid
Abu Bak is een coronapatiënt in het Raqqa-ziekenhuis in Syrië. © Florent Vergnes
patiënt ziekenhuis
Een patiënt wordt verzorgd op de COVID-19-afdeling. © Florent Vergnes

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/noord-syrie-corona/

Zwaarste coronagolf in Noord-Syrië en medische voorraden raken op

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV