Zorgt Avantium met afbreekbaar PEF echt voor het einde van de plasticsoep?

Plastic Soup Foundation

Het Nederlandse technologiebedrijf Avantium hoopt nog dit jaar een fabriek te kunnen bouwen die in 2023 PEF op de markt brengt. Het chemische bedrijf beschikt over de techniek om plantaardige suikers om te zetten in FDCA, een grondstof voor PEF (polyethyleenfuranoaat). PEF biedt voordelen ten opzichte van PET. De multinationals Coca-Cola en Danone investeren al sinds 2014 in de ontwikkeling van PEF door Avantium en ook bierbrouwer Carlberg ziet de voordelen van het nieuwe bioplastic. Maar biedt PEF ook een oplossing voor de plasticsoep?

Papieren bierflesjes

PEF is een nieuw materiaal, geproduceerd op basis van hernieuwbare grondstoffen. Het is recyclebaar en houdt koolzuur beter tegen dan het gangbare PET. Je kunt je cola dus langer bewaren in een PEF-fles. Het materiaal biedt een alternatief voor dranken en verpakkingen waar PET niet geschikt voor is. Een van de toekomstige toepassingen is het papieren bierflesje dat aan de binnenkant voorzien is van een coating van PEF, als alternatief voor blikjes met een coating van PET. Er zijn al drinkzakjes van PEF gemaakt en ook textiel is een toepassing. In potentie is het materiaal een gamechanger, zeker als het economisch kan concurreren met andere materialen.

Kop in The Guardian

The Guardian kopte 16 mei dat het nieuwe bioplastic binnen één jaar afbreekt. In deze krant presenteert Avantium-topman Tom van Aken PEF als oplossing voor de plasticsoep: ‘Trials have shown that the plant plastic would decompose in one year using a composter, and a few years longer if left in normal outdoor conditions’. Onder gecontroleerde omstandigheden breekt PEF dus binnen één jaar af, maar in de natuur duurt dat veel langer. Hoe lang is een nog onbeantwoorde vraag. De Daily Mail berichtte recentelijk ook positief over het voornemen om PEF industrieel te gaan produceren. Investeerders stromen toe en de koers van het beursgenoteerde Avantium schoot omhoog.

Is ‘afbreekbaarheid’ een gelegenheidsargument?

Drank- en voedselmultinationals staan onder toenemende maatschappelijke druk vanwege hun aandeel in de plasticsoep. Ze zoeken naar oplossingen om hun producten te kunnen blijven verkopen zonder verantwoordelijk te worden gemaakt voor de verpakkingen als afval. Ze hebben niets liever dan verpakkingen die in de natuur verdwijnen als sneeuw voor de zon. Is PEF het gezochte alternatief, omdat het in de natuur inderdaad sneller afbreekt dan plastic?

In 2017 zei Van Aken in een interview nog iets heel anders: ‘Biologische afbreekbaarheid klinkt mooi, maar het is niet compatibel met de eisen van voedselveiligheid: een cola fles moet 6 maanden op de plank kunnen staan. Als je dat probeert met een biologisch afbreekbare fles, komt het afgebroken plastic eerst in de cola terecht en vervolgens eindig je met een plas cola en afgebroken plastic in de ijskast. Partijen als Coca-Cola en Danone hebben ons op het hart gedrukt om ons volledig te richten op het recyclen van PEF.’

Harmen Spek, manager Innovations & Solutions van de Plastic Soup Foundation: ‘Wát is een biodegradeerbaar of composteerbare plastic precies en wanneer draagt dit bij aan de vermindering van de plasticsoep? Daar zijn internationaal geen afspraken over gemaakt. Pas als er een biobased plastic is dat zonder schadelijke reststoffen bij weinig zonlicht, zuurstof en lage temperaturen na een paar maanden volledig oplost in zee, dan kunnen we spreken over een biodegradeerbaar alternatief voor plastic uit aardolie. Avantium moet wat ons betreft eerst controleerbare informatie publiceren over de afbreekbaarheid van PEF vóór het omarmd kan worden als oplossing voor de plasticsoep Eerst zien, dan geloven!’

Foto: Avantium, papieren bierflesje

Zorgt Avantium met afbreekbaar PEF echt voor het einde van de plasticsoep?

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV