Zo blijf je ook nu aangesloten

In verband met het coronavirus heeft de Zonnebloem huisbezoeken, dagjes uit en vakanties tijdelijk stop moeten zetten. Alles over deze beslissing lees je hier. Omdat we het ontzettend belangrijk vinden dat ook mensen met een lichamelijke beperking aangesloten blijven op de samenleving, zullen we creatief zijn in het onderhouden van contacten. Onze lokale afdelingen en vrijwilligers bedenken vanuit hun enorme betrokkenheid bij onze deelnemers allerlei manieren om in contact te blijven.

Ken jij ook iemand die door het coronavirus thuis zit en dreigt te vereenzamen? Wij delen graag onze tips om in contact te blijven. Zo zorgen we er samen voor dat zo veel mogelijk mensen aangesloten blijven bij de samenleving.

1. Bellen in plaats van op de koffie

Gezellig even bijkletsen of iemand een luisterend oor bieden. Het is zo gemakkelijk. En het kan gelukkig ook telefonisch. Naast de gangbare telefoongesprekken is er nog een aantal andere manieren om telefonisch contact op te nemen met mensen die op dit moment niet de deur uit kunnen:

Videobellen 

Het internet biedt veel uitkomsten als je niet persoonlijk langs kunt gaan. Videobellen is daar één van. Met behulp van de camera op je telefoon, tablet of computer kun je elkaar ook zien tijdens het bellen. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje: 

  • Whatsapp. Als je Whatsapp op je telefoon hebt dan kun je via deze app naast chatten ook videobellen. Selecteer degene die je wilt bellen in de contactlijst en klik rechtsboven op het camera-icoontje.
  • Skype. Dit kan heel goed op de computer, tablet of telefoon. Het is gratis als je thuis internet hebt en vrij eenvoudig in gebruik. Als je het programma nog niet hebt, dan moet je deze eerst even installeren. Op deze website lees je hoe.
  • Facetime. Deze app is alleen toegankelijk als je allebei een apparaat van Apple hebt. De app staat standaard geïnstalleerd op je Apple apparaat. Ga hier naar een duidelijke instructie-video.

Behalve (video)bellen kun je vanuit huis ook op veel andere manieren (online) in contact blijven met anderen. We geven je hieronder een aantal tips voor activiteiten op afstand.

2. Stuur een kaartje of schrijf een brief

Per post een kaartje sturen blijft een leuke manier om te laten weten dat je aan iemand denkt. Steek iemand die het nodig heeft een hart onder de riem met een mooie kaart, brief of mailtje. Je kunt zelf een kaart sturen, maar ook je omgeving oproepen een kaartje te sturen.

Kaartenactie in de buurt

Zet een kaartenactie op met buurtbewoners, kleine ondernemingen of scholen.

Zet bijvoorbeeld een (zelfgemaakte) brievenbox neer bij de plaatselijke bakker of slager waar buurtgenoten een kaartje kunnen posten aan iemand die het nodig heeft. De kaartjes stop je vervolgens bij diegene in de brievenbus

Coromapost

Omapost is een mooi initiatief gestart waarmee mensen die door het coronavirus geen bezoek meer kunnen ontvangen toch nog contact kunnen houden met de buitenwereld: Coromapost. Via de website kun je een foto uploaden of kiezen uit hun eigen selectie afbeeldingen. Zij kunnen ook mensen die dreigen te vereenzamen koppelen aan mensen die graag een kaartje willen sturen maar zelf niemand kennen. Het kaartje valt dan binnen enkele dagen op de mat. Als je een kaartje via Omapost verstuurt, betaal je wel voor de kostprijs van het kaartje. Meer informatie over dit initiatief lees je hier.

Contact per mail

Mailen kan natuurlijk ook! Mailen is een eenvoudige manier om contact te houden en op de hoogte te blijven van elkaars bezigheden. 

3. Spelletjes spelen

Speel je graag een spelletje en ken je iemand die noodgedwongen thuis zit en hier ook van houdt? Als jullie goed overweg kunnen met een telefoon, tablet of computer, dan kun je ook op afstand samen heel goed een gezelschapsspelletje spelen. Er is ruime keuze in de app store op je telefoon of tablet. Hier noemen we een paar voorbeelden: 

  • Wordfeud. Wordfeud is een online variant van het bordspel Scrabble. Het spel is gratis als app te downloaden voor Windows Phone, iOS- en Android-toestellen. Als je allebei het spel downloadt kun je elkaars tegenspeler zijn. Daarnaast heeft Wordfeud een chatfunctie. Zo kun je tijdens het spelen elkaar ook berichtjes sturen.
  • Raden wie ik ben. Dit is een online variant van het bordspel ‘Wie ben ik?’ Typ Raden wie ik ben in, in de appstore en je kunt het spel meteen downloaden.
  • Rummikub. Er zijn gratis en betaalde versies te downloaden. Je hebt bij de originele Rummikub versie de optie om een privé-spel aan te maken, waar je anderen voor kunt uitnodigen om mee te spelen.

Kijk voor meer spelletjes in de app store op je telefoon of tablet. Als je zoekt op ‘spellen voor 2 personen’ dan verschijnen er verschillende spellen die je samen online kunt spelen. Let op: voor sommige spellen moet je betalen. Spellen die gratis zijn bevatten meestal advertenties.

4. Wat kun je nog meer doen

Hieronder vind je een aantal andere tips die als inspiratie kunnen dienen: 

Samenwerken met bezorgdiensten

Kijk naar (plaatselijke) initiatieven die bezorgdiensten aanbieden. Online bezorgdiensten lopen op dit moment over en op deze manier help je iemand toch de noodzakelijke boodschappen in huis te krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Gewoon mensen die mensen willen helpen, een initiatief van studenten. 

Samenwerken met een bloemist of plantenkwekerij

Zoek de samenwerking op met een bloemist of plantenkwekerij. Nederland is een groot exportleverancier van planten en bloemen, maar doordat landsgrenzen op slot gaan, markten stoppen en mensen minder planten en bloemen kopen, blijven deze organisaties met een overschot zitten. Wellicht kun je hen ondersteunen én iemand blij maken met een bloemetje. Een plantje of bloemetje laten afleveren tot aan de deur is een mooi gebaar en vrolijkt het binnenshuis lekker op! 

Thuiszittende studenten koppelen aan deelnemers

Bij Koetjes & Kalfjes koppelen ze studenten die nu ook noodgedwongen thuis zitten aan mensen die dreigen te vereenzamen. Dit leuke initiatief komt van de dochter van een Zonnebloemvrijwilliger. 

Samen series kijken op afstand

Als je samen graag een serie kijkt, dan biedt Netflix Party de mogelijkheid om samen of met meerdere mensen te kijken als persoonlijk contact niet mogelijk is. Met de chatfunctie kun je alles wat er gebeurt in je favoriete serie direct met elkaar bespreken. Het is gratis, maar je hebt wel een Netflix abonnement nodig. Je leest hier hoe je dat kunt doen. Netflix Party werkt ook alleen via de Chrome browser. Voor een instructie kun je naar hun website.

Initiatieven van onze lokale Zonnebloemafdelingen

Onze lokale afdelingen zitten absoluut niet stil. Fanatiek zoeken zij naar mogelijkheden om ‘hun’ deelnemers aangesloten te houden. Omdat deze initiatieven jou ook kunnen inspireren, zetten we ze voor je op een rijtje. Dit lijstje wordt continu aangevuld met nieuwe activiteiten. Bekijk het overzicht hier.

Zo blijf je ook nu aangesloten

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV