Zijn plasticvrije feestdagen een onmogelijke uitdaging?

Plastic Soup Foundation

Na een jaar vol uitdagingen kunnen we niet wachten op een welverdiende kerstvakantie. Maar in elk huishouden sluipt een ongewenste gast binnen: plastic!

Tijdens de kerstperiode is er een toename van 30% in het gebruik van plastic. Dat is inclusief plastic verpakkingen, producten en cadeaus, volgens The Independent. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk wordt tijdens de feestdagen volgens de berekeningen van Wildlife en Countryside minstens 114.000 ton plastic verpakkingen weggegooid en niet gerecycled. Bovendien wordt in het Verenigd Koninkrijk met kerstmis 88 km2 inpakpapier gebruikt. Vaak is dat papier met plasticfolie of met glitters. De combinatie van plastic en papier maakt het onmogelijk om dit materiaal te recyclen, zodat we aan het einde van de festiviteiten veel extra plastic afval hebben veroorzaakt.

Een uitstekend alternatief voor plastic inpakpapier is knutselpapier. Je kunt ook gewoon al het inpakpapier met glitter en andere plastic decoraties voor je cadeaus vermijden. Gebruik papiertape in plaats van plastic en breng je plastic voetafdruk tot een minimum! Deze cadeautjes worden slechts enkele uren in plastic verpakt, maar we vervuilen er het milieu voor eeuwig mee.  

KERSTSJUMPERS EN PLASTIC BOMEN

Volgens het onderzoek van Hubbub zijn bijna alle kerstjumpers geheel of gedeeltelijk gemaakt van synthetische stoffen, zoals polyester of acryl. Kersttruien worden vooral van acryl gemaakt. Van alle kersttruien bestaat 44% zelfs volledig uit acryl. Niet alleen truien, maar ook jurken, blouses en andere feestkleding zijn vaak van synthetische stoffen gemaakt. Wanneer deze kleding wordt gedragen en gewassen, laten ze microvezels los die in de lucht en in het afvalwater terechtkomen. Afvalwaterzuiveringsinstallaties kunnen ze niet filteren, waardoor ze voor altijd onze oceanen vervuilen.

Vermijd de aankoop van een nieuwe kersttrui dit jaar en overweeg om de trui die je vorig jaar hebt gekocht opnieuw te gebruiken. Slow fashion is trendy!

Waar vindt al die plastic waanzin vooral plaats?  Rondom een magische plastic kerstboom! Kunstmatige kerstbomen zijn meestal gemaakt van polyvinylchloride (PVC), een plastic dat berucht is, omdat het bijna niet te recyclen valt. Erger nog, PVC kan gevaarlijke chemische additieven bevatten die kunnen uitlogen en giftig zijn voor onze gezondheid. Wat moet je doen om dat te voorkomen? Adopteer in plaats daarvan een boom! Er zijn grote initiatieven, zoals BeterBoompje of Adopteer Een Kerstboom.

GEEF DE PLANEET EEN CADEAU; VERMINDER JE PLASTIC VOETAFDRUK

Naast de al genoemdetips, is het van belang om om rekening te houden met de cadeautjes die je koopt. Zijn die cadeautjes echt nodig? Kan je ook iets anders  geven?

Probeer je plastic voetafdruk tijdens deze feestdagen te minimaliseren door bewust te zijn van de plastic decoraties, van het bestek, van je boodschappen en zoek voortdurend naar een duurzaam alternatief. Doe mee aan onze Plastic Free Holidays Challenge voor inspiratie! Je kunt het vinden op onze My Little Plastic Footprint app, de app om je blootstelling aan plastic te beperken en tegelijkertijd je plastic voetafdruk te verkleinen.

We weten dat het niet gemakkelijk is om te ontsnappen aan de plastic tsunami die ons tijdens deze festiviteiten overspoelt, maar doe het stap voor stap. We moeten allemaal op adem komen en dat geldt des te meer voor het milieu.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/12/plasticvrije-feestdagen-een-onmogelijke-uitdaging/

Zijn plasticvrije feestdagen een onmogelijke uitdaging?

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV