Zeven geheimen van transformatieve partnerships

Amref Flying Doctors

Sinds 2013 werkt Amref Flying Doctors samen met Philips om de gezondheidszorg in Afrika te verbeteren. Wat acht jaar geleden begon als een ‘klassiek’ philantropische samenwerking, is inmiddels uitgegroeid tot een transformatief partnership: het Partnership for Primary Care

Dit is het eerste schaalbare publiek-private samenwerkingsmodel voor eerstelijnszorg in Afrika. Een revolutionair model, wat we alleen door gedeelde passie, inzet en financiering konden ontwikkelen.

Philips en Amref hebben de afgelopen acht jaar veel van elkaar geleerd en hebben door de samenwerking aanzienlijk meer bereikt om de eerstelijns zorg te verbeteren dan we alleen zouden kunnen. Om deze acht jaar samenwerking te vieren, ontmoetten Dr. Githinji Gitahi, onze global CEO en Edwin Paalvast, Chief of International Markets van Philips elkaar digitaal om te bespreken wat deze duurzame samenwerking zo bijzonder maakt.

Zeven tips voor het opzetten van duurzame en impactvolle partnerships:

1. Kies partners die elkaar aanvullen

Of het nu publiek of privaat is, elke organisatie heeft zijn eigen krachten en expertisegebieden. De soepelste samenwerking ontstaan doordat organisaties elkaar kunnen aanvullen. Zo heeft Amref diepgaande kennis van gezondheidssystemen in Afrika, een sterk lokaal merk, expertise op het gebied van belangenbehartiging, en onderhoudt Amref langdurige relaties met lokale overheden. Philips is expert in gezondheidsinnovaties en -techologieën, en kan oplossingen ontwikkelen voor complexe omgevingen. Door krachten te bundelen kunnen we een grotere impact en schaal bereiken en hebben we gebieden en segmenten bereikt wat we alleen niet voor elkaar hadden gekregen.

2. Trek vanaf het begin op als gelijkwaardige partners

Door de verschillende expertisegebieden, ontstaan rollen en verantwoordelijkheden vanzelf. Daarbij is het belangrijk dat beide partijen al vanaf het begin met evenveel betrokkenheid deelnemen. Als een partner alleen aan het stuur wil zitten of een bepaalde agenda wil pushen, kan dat goedbedoelde partnerschappen tegenwerken en de voortgang vertragen. Gelijkwaardige partners kunnen beter open communiceren en oplossingen vinden, wat het wederzijdse respect en vertrouwen vergroot.

3. Benut elkaars sterke punten

“We weten dat digitale innovatie de toegang tot zorg kan vergroten. Maar vaak lopen we tegen uitdagingen aan die niet specifiek technisch zijn. Denk daarbij aan gebrek aan infrastructuur, middelen of opgeleid personeel, en veranderingen in bestaande manieren van werken. Om de gezondheidszorg te verbeteren is het plaatsen van de juiste gezondheidsapparatuur nodig, maar ook het aannemen en opleiden van zorgverleners en artsen. Technologische innovatie is onze expertise, maar voor de lokale kennis en het opleiden van zorgverleners hadden we Amref nodig,’’ zegt Paalvast.

4. Ontwikkel schaalbare oplossingen

Langdurige projecten zijn vaak impactvoller dan eenmalige projecten. Maar voor blijvende impact zijn investeringen nodig, en moet de gefinancierde gezondheidszorg efficiënt, effectief en betaalbaar zijn. Daarvoor is het cruciaal business modellen te ontwikkelen die schaalbaar zijn. Philips en Amref hebben samen het Partnership for Primary Care ontwikkeld en uitgerold in Makueni County, een regio in Kenia. De resultaten van deze pilot zijn veelbelovend: we kunnen kwalitatieve gezondheidszorg leveren op een schaalbare en financieel duurzame manier, zonder dat de mensen die gebruik maken van de zorg in financiële problemen komen. Het resultaat: 90% meer mensen weet waar ze zorg kunnen vinden, 30% meer vrouwen heeft toegang tot kraamzorg en bijna 80% meer vrouwen bevalt in een kliniek of onder professionele hulp. Dat is een ongelooflijke prestatie.

5. Zet een grote community van betrokken partijen en mensen op

Dit soort holistische modellen gaan verder dan een samenwerking tussen twee organisaties, zeker in de gezondheidssector. Van initiële financiering tot doorlopende training en het ontwikkelen van duurzame bedrijfsmodellen zijn vele samenwerkingen nodig, ook met lokale overheden. Blijf openstaan voor de verschillende spelers in het ecosysteem. De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en de Makueni County overheid hebben een grote rol gespeeld in dit project. Ook is de betrokkenheid van medewerkers belangrijk. Het enthousiasme en de steun van Philips-medewerkers heeft een grote impact gehad op zowel de financiering als het momentum van het project. Zij namen deel aan fondsenwervende evenementen zoals de Africa Classic, Amref Flying Doctors’ zesdaagse mountainbike-event in Tanzania, waarmee ze niet alleen geld inzamelden, maar ook bewustzijn creëerden en veel energie en enthousiasme deelden.

6. Sta open voor radicale transformatie

Werken aan Universal Health Coverage – gezondheidszorg voor iedereen – gaat niet over één nacht ijs. De afgelopen jaren hebben we onze aanpak verschillende keren moeten wijzigen. Daardoor is onze samenwerking uitgegroeid van een transactie naar een strategisch partnership. Daardoor konden we groeien, innoveren, en onze doelen – ons streven naar betaalbare gezondheidszorg – veel beter bereiken. De beste samenwerkingen leveren strategische waarde voor beide partijen.

7. Vertrouwen kost tijd, maar de investering loont

“Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen”, zegt dr. Githinji Gitahi. “Door samen te werken hebben we de gezondheid in verschillende Afrikaanse gemeenschappen verbeterd. Het vertrouwen dat we in de loop van de tijd hebben opgebouwd, legt de basis voor nieuwe, grotere projecten met meer impact. We zijn ontzettend trots dat we het eerste publiek-private partnerschap hebben ontwikkeld voor eerstelijnszorg in Afrika. De particuliere sector heeft tot nu toe een kleine rol gespeeld in het verbeteren van de eerstelijnszorg. Dit partnership toont aan dat de combinatie van zakelijk inzicht uit het bedrijfsleven en de kennis van lokale gemeenschappen en gebruiken uit de publieke sector, een gouden combi is om de gezondheidszorg radicaal te veranderen naar kwalitatieve, betaalbare basiszorg voor iedereen”, vervolgt Gitahi.

Na acht jaar samen impactvolle projecten te hebben opgeleverd, blijven Amref en Philips de lat hoger leggen voor wat we kunnen bereiken door deze samenwerking, terwijl we samen vooruitgang boeken in de richting van het uiteindelijke doel van Universal Health Coverage.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Amref Flying Doctors:

https://www.amref.nl/actueel/2021/zeven-geheimen-van-transformatieve-partnerships

Zeven geheimen van transformatieve partnerships

Amref Flying Doctors

Ontwikkelingshulp

Schuttersveld 9 2316 XG Leiden

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV