World Animal Protection richt pijlen op pensioenfonds ABP

World Animal Protection Nederland

‘CEO van ABP’ bekent foute investeringen in campagnevideo 

Miljardeninvesteringen in wereldwijd dierenleed noopt dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection tot een nieuwe campagne gericht op pensioenfonds ABP. Met een videostatement uit naam van ABP en een sms-actie vraagt World Animal Protection aandacht voor investeringen van het pensioenfonds in de vee-industrie. De organisatie roept leraren, wetenschappers, agenten en ambtenaren op om ook in actie te komen.   

World Animal Protection wil met haar actie pensioenfonds ABP wakker schudden. Het pensioenfonds investeert minimaal 8 miljard euro in bedrijven in de keten van de mondiale industriële vlees- en zuivelproductie, zonder dat het pensioenfonds een dierenwelzijnsbeleid heeft. ‘En dat kan niet langer’, meldt Dirk-Jan Verdonk, directeur bij World Animal Protection Nederland. ‘Met het geld van onder meer ambtenaren, leraren, en wetenschappers – mensen die dagelijks werken aan een toekomstbestendige wereld – houdt het pensioenfonds een industrie in stand die dieren uitbuit en een enorme bijdrage levert aan natuurvernietiging en klimaatverandering. Dat is een pijnlijke tegenstelling.’  

‘Fake video, real news’

De dierenbeschermingsorganisatie publiceert vandaag een video waarin ‘de CEO van ABP’ toegeeft in bedrijven te investeren die massaal dierenleed veroorzaken. De werkelijke afzender van de video is echter niet ABP, maar World Animal Protection. Ook een protest-sms en advertenties in landelijke media zijn onderdeel van de actie. 

Verdonk: ‘Kippen, koeien en varkens lijden enorm onder de leefomstandigheden in de wereldwijde vlees- en zuivelproductie en er komen regelmatig schokkende undercoverbeelden van mishandeling naar buiten. ABP blijft echter het pensioengeld van haar klanten – één op de zes Nederlanders – investeren in de wereldwijde vee-industrie, en houdt daarmee grootschalig dierenleed in stand. Met deze actie willen we ogen openen en ABP aanmoedigen te gaan bijdragen aan het afbouwen van de mondiale vee-industrie.’

ABP stopt acht miljard in dierenleed

Recent publiceerde de organisatie het onderzoeksrapport ABP: Investing in an uninhabitable world, over de miljardeninvesteringen van ABP in de vee-industrie. ABP steekt het pensioengeld van zijn deelnemers onder andere in McDonald’s, supermarktketen Costco en JBS, het grootste vleesbedrijf ter wereld. Een eerdere petitie vanuit de organisatie over investeringen in de vee-industrie werd door ABP voor ontvangst geweigerd.

World Animal Protection roept het pensioenfonds op in te zetten op halvering van de wereldwijde vee-industrie per 2040, het invoeren van minimale dierenwelzijnsnormen en het sturen op kringlooplandbouw om de wereld voor dier en mens leefbaar te maken en te houden.  

World Animal Protection richt pijlen op pensioenfonds ABP

World Animal Protection Nederland

Natuur, Milieu en Dieren

Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV