Wereldmeisjesdag: who run the world?

Amref Flying Doctors

Een bijzondere dag voor de rechten van meisjes en jonge vrouwen. Vandaag, op Wereldmeisjesdag, viert Amref Flying Doctors de feestelijke opening van A Nice Place. Hier kunnen meisjes naartoe die gevlucht zijn voor geweld, besnijdenis of uithuwelijking.

Een veilige plek voor meisjes

Elk meisje, waar dan ook ter wereld, heeft het recht om uit te groeien tot de vrouw van haar dromen. In Afrika is dat niet vanzelfsprekend. Schadelijke praktijken zoals meisjesbesnijdenis, vroege uithuwelijking en ongeplande zwangerschap komen nog op grote schaal voor. Door de coronacrisis verslechtert de situatie voor meisjes. Voor corona maakte 1 op de 3 meisjes en vrouwen in haar leven enige vorm van fysiek of seksueel geweld mee. Door de pandemie is dit aantal nu bijna opgelopen tot 2 op de 3.

Nice Leng’ete strijdt samen met Amref Flying Doctors om deze verwoestende praktijken te stoppen. Keniaanse meisjes die het risico lopen op geweld kunnen nu terecht bij A Nice Place in Kajiado Kenia. Via de Girls Academy leren de meisjes een beroep zoals programmeren of ondernemen. Omdat een opleiding een van de machtigste instrumenten is waarmee een meisje zichzelf kan ontwikkelen tot een gezonde en sterke vrouw.

Het doel is om meisjes vanuit de opvang uiteindelijk weer te herenigen met hun familie. Als dit niet lukt wordt er naar een andere oplossing gezocht, bijvoorbeeld opvang in een kostschool.

Een echte gamechanger

Nice Leng’ete vlucht op 8-jarige leeftijd tot twee keer toe voor haar eigen besnijdenis. Nu ruim 20 jaar later is ze uitgegroeid tot voorvechtster in de strijd tegen meisjesbesnijdenis. In 2018 werd Nice opgenomen in de TIME 100: de lijst met 100 meest invloedrijke mensen op aarde. Haar bijzondere memoires zijn in september verschenen in haar boek: the Girls in the Wild Fig Three.

Dankzij haar en Amrefs werk zijn inmiddels meer dan 20.000 meisjes in Kenia en Tanzania niet besneden. Meisjes die niet worden besneden maken hun school af, trouwen later en worden op latere leeftijd moeder. Zo creëren ze een betere economische situatie voor zichzelf en hun omgeving. En dit geven zij door aan volgende generaties die ook opstaan en hun rechten eisen – op scholing, zeggenschap en gelijkwaardigheid. Een belangrijke stap in de richting voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen in Afrika.

Meer weten over A Nice Place? Klik hier.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Amref Flying Doctors:

https://www.amref.nl/actueel/2021/wereldmeisjesdag-who-run-the-world

Wereldmeisjesdag: who run the world?

Amref Flying Doctors

Ontwikkelingshulp

Schuttersveld 9 2316 XG Leiden

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV