Wereldmeisjesdag: doorbreek de groeiende kloof tussen jongens en meisjes

Terre des Hommes

Maandag 11 oktober is het Wereldmeisjesdag. Sinds corona is de samenleving sterk gedigitaliseerd. In Nederland kregen scholieren al snel online les, maar voor veel kinderen – en met name meisjes – in arme landen is toegang tot internet niet vanzelfsprekend. Daarmee is de genderkloof verder toegenomen, iets wat wij dagelijks bestrijden.

Jongens en meisjes hebben dezelfde rechten, maar in de praktijk is dat nog te vaak niet het geval. Dat gaat ook op voor toegang tot internet, digitale platforms en het gebruik en bezit van apparaten als computers, mobiele telefoons en tablets. 

Geen toegang tot internet

Zo’n 2,2 miljard mensen onder de 25 jaar hebben thuis geen toegang tot internet. En de genderkloof is volgens cijfers van UNICEF tussen 2013 en 2019 nog verder toegenomen als het gaat om de mogelijkheid online te kunnen zijn; van 11 procent naar 17 procent. In de minst ontwikkelde landen heeft zelfs 43 procent geen toegang tot internet. Met de toename van online onderwijs en het belang van digitale platforms voor leren, sociale contacten en werk zorgt dat voor verdere achterstelling van meisjes en vrouwen. 

Ook digitale ontwikkeling voor meisjes

Terre des Hommes zet zich actief in zodat kinderen – en met nadruk meisjes – online kunnen leren, via platforms kennis kunnen delen en met het leren van nieuwe vaardigheden betere arbeidskansen krijgen. Iets wat nog belangrijker is geworden sinds de uitbraak van corona. Wij komen op voor de deze rechten van meisjes in Cambodja bijvoorbeeld, maar ook voor gevluchte Syrische kinderen in Libanon. Elk meisje moet zich optimaal kunnen ontwikkelen, en zeker ook op gebied van digitalisering, want dat is een belangrijke stap op weg naar een goede en gelijkwaardige toekomst. Lees hoe belangrijk online toegang is voor meisjes. 

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/wereldmeisjesdag-doorbreek-de-groeiende-kloof-tussen-jongens-en-meisjes

Wereldmeisjesdag: doorbreek de groeiende kloof tussen jongens en meisjes

Terre des Hommes

Kinderen en kansen

Stichting Terre des Hommes Nederland, Zoutmanstraat, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV