Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weesolifanten in Zimbabwe weer stapje dichter bij vrijlating in het beschermde wild

IFAW

Zes verweesde olifantenkalfjes werden deze week van Harare naar Victoria Falls in Zimbabwe verplaatst. Door deze verplaatsing van 900 kilometer is hun vrijheid weer een stapje dichterbij. 

“Deze kalfjes zijn klaar voor de tweede fase van hun leven: nu leren ze om onafhankelijk te zijn zodat ze uiteindelijk kunnen leven als wilde olifanten”, aldus Roxy Danckwerts, CEO en oprichter van Wild is Life (WIL).

De olifanten waren in het donker aangekomen en geplaatst in een boma (omheind leefgebied) bij het IFAW-ZEN Project om rustig te kunnen wennen in het Panda Masuie Forest Reserve. Bij zonsopgang werden de kalveren geïntroduceerd aan de plaatselijke kudde van negen olifanten, die al eerder gered en opgevangen waren.

“Het was ongelooflijk om de oudere olifanten de heuvel af te zien donderen, trompetterend en schreeuwend van opwinding om de nieuwe kalveren te ontmoeten. De ‘meet and greet’ verliep fantastisch. Ze streelden elkaar met hun slurf en wreven zelfs gezichten over elkaar – het was heel bijzonder om getuige te kunnen zijn van hun interacties, ”zei Danckwerts.

“In Panda Masuie zullen ze samen met de negen opvangolifanten dagelijks en onder toezicht door het bos wandelen. Daar komen ze in contact met wilde olifanten en zullen ze uiteindelijk hun eigen kudde vormen of zich aansluiten bij een wilde kudde. Dit is alles waar we zo hard voor hebben gewerkt. Het is een emotioneel moment, maar we zijn buitengewoon trots”, aldus Danckwerts. 

De kalfjes zijn allemaal tussen de 3 en 5 jaar oud en werden gered door WIL en het International Fund for Animal Welfare (IFAW). In het rehabilitatiecentrum in de buurt van Harare werden de kalfjes 24 uur per dag verzorgd door de medewerkers van het IFAW-ZEN Project. Twee van de kalfjes krijgen een gps-riem om, zodat hun bewegingen kunnen worden gevolgd na aankomst in Panda Masuie. 

“Het feit dat we deze jonge olifanten een zachte overgang kunnen bieden in het Panda Masuie Forest Reserve, in de buurt van Victoria Falls, is een ongelofelijke overwinning,” vertelt Neil Greenwood, Regionaal Directeur IFAW Zuidelijk Afrika. “Ze zijn allemaal als wees gered uit levensbedreigende situaties. Zonder de duizenden uren toegewijde rehabilitatie en intensieve verzorging door ZEN waren ze zonder twijfel overleden” 

“Het is een eer om deze verweesde olifantenkalfjes te begeleiden op hun weg terug naar het wild. Deze kalfjes bieden perspectief voor het herstel van hun soort en ons werk in Panda Masuie draagt bij aan hun toekomst. Het prachtige en beschermde Panda Masuie-landschap leent zich uitstekend voor het migreren van populaties wilde dieren, inclusief de bedreigde Afrikaanse olifanten”, zegt Jos Danckwerts, Director van het IFAW-ZEN Project. 

Alle zes olifanten (Marsie, Jack, Johnnie, Tessa, Amira en Mana) werden in 2018 en 2019 gered uit modderige waterpoelen die door extreme droogte waren uitgedroogd. Alle dieren verloren hun moeder. Jack (+/- 5 jaar) en Mana (+/- 3 jaar) zijn daarbij aangevallen door een hyena of een leeuw.

Eerder dit jaar wees de International Union for Conservation of Nature (IUCN) twee soorten Afrikaanse olifanten aan als uniek, de bosolifant (Loxodonta cyclotis) en de Afrikaanse savanneolifant (Loxodonta africana). De bosolifant staat op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten en de savanneolifant heeft de status van bedreigde diersoort. Al deze geredde savanneolifantkalfjes bieden hoop voor de overleving van deze langdurig bedreigde soort.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van IFAW:

https://www.ifaw.org/nl/press-releases/olifant-vrijlating-zimbabwe

Weesolifanten in Zimbabwe weer stapje dichter bij vrijlating in het beschermde wild

IFAW

Natuur, Milieu en Dieren

Javastraat 56, 2585 AR Den Haag, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV