Weer even gewoon man en vrouw zijn

Negen jaar geleden hoort Alex dat hij ALS heeft. Een progressieve ziekte waarbij steeds meer spierfuncties uitvallen. Het leven van Alex en zijn vrouw Marian veranderde in de daaropvolgende jaren compleet. In korte tijd werd hij volledig afhankelijk van Marian. Ze reisden altijd graag, maar ze zijn er de afgelopen negen jaar amper op uit geweest. Toen ze hoorden van de vaarvakanties met MPS de Zonnebloem, wisten ze: “Dit is het. Zo kunnen we toch op vakantie.”

Tot 2012 heeft Alex een goedlopend eigen bedrijf aan huis en hij is er nog lang niet klaar voor om te stoppen. Zijn gezondheid gaat echter zo snel achteruit dat hij het bedrijf vroegtijdig overdraagt aan zijn zoon. Ook Marian stopt met werken zodat ze mantelzorger van Alex kan zijn. Marian vertelt: “Sinds Alex ziek is geworden is er heel veel veranderd. Je bent nu 24 uur per dag bij elkaar. Je bent op elkaar aangewezen. Hij moet overal mee geholpen worden, is helemaal afhankelijk. Maar het lukt.” Alex bevestigt dit met een korte ‘ja’ via zijn spraakcomputer en zijn ogen spreken boekdelen. Vol genegenheid kijkt hij naar Marian. Daarna schieten zijn ogen op en neer, een teken dat hij aan het typen is. “Marian is heel belangrijk voor mij. Ik kan altijd een beroep op haar doen.” Marian knikt bevestigend: “Ik voel dit niet als zwaar. Het is wel een hele verandering want het is heel wat anders dan het leven wat je voor ogen had. Maar je weet niet meer beter, het is nu eenmaal zo. Ik doe het met liefde.”

Terwijl Marian haar verhaal vertelt, heeft ze constant haar hand op de arm van Alex liggen. Ook kijkt ze hem regelmatig aan, op zoek naar bevestiging. Alex beantwoordt haar blik standaard met een twinkeling in zijn ogen. Vroeger reisden Alex en Marian de hele wereld over. Op de vraag wat ze nog graag willen zien of doen in hun leven, antwoordt Alex: “Naar Vietnam.” Beiden raken even geëmotioneerd bij het besef dat dit niet meer kan, maar vrijwel meteen herpakken ze zich: “Het is fijn dat we nu met de Zonnebloem op vakantie kunnen. Alex heeft veel zorg nodig, door de beademing vooral. Hij moet daarnaast op tijd op bed kunnen rusten. Op MPS de Zonnebloem wordt de zorg mij uit handen genomen. Ze denken met je mee en er zijn gespecialiseerde verpleegkundigen aan boord.”

Deze verpleegkundigen maken deel uit van een groep van maar liefst 65 (zorg)vrijwilligers die meegaan tijdens een vaarvakantie. Dankzij hen kunnen mensen als Alex en Marian allebei genieten van een onbezorgde week vakantie. “Ik heb voor vertrek een aantal keren gebeld met de Zonnebloem, omdat ik het toch wel spannend vind.” Naast vrijwilligers is er nog veel meer nodig om een vakantie voor mensen met een lichamelijke beperking te organiseren. Zo zijn er zorgvoorzieningen aan boord als tilliften, verwenbaden, hoog/laagbedden, etc. De kosten die deze intensieve zorg met zich meebrengt zijn hoog en de Zonnebloem wil niet dat de vakantiegasten hiervoor opdraaien. Daarom zijn donaties voor de vaarvakanties van ongekend groot belang. Dankzij giften kunnen de kosten beperkt worden en kunnen mensen met een lichamelijke beperking voor een marktconform bedrag op vakantie. Alex: “Ik ben heel blij dat de vakantie doorgaat.” Marian: “Hij houdt van dit soort uitjes. Even eruit, met z’n tweeën. Dat is heel waardevol.”

Wil jij een vakantie voor mensen zoals Alex en Marian ook mogelijk maken? Help mee!

Weer even gewoon man en vrouw zijn

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV