Waterexpert over dreigende humanitaire ramp in Syrië

Met pijn in zijn hart kijkt waterexpert Tammo van Gastel naar de toestand in Syrië, waar hij namens het Rode Kruis twee jaar lang verantwoordelijk was voor het waterleidingnetwerk in Aleppo. “Kinderen zijn de eerste slachtoffers.”

Tammo van Gastel ziet met lede ogen aan hoe in Syrië een humanitaire catastrofe dreigt. In het noordoosten van het land dreigt het water op te raken nadat bij oorlogsgeweld begin oktober een belangrijke watercentrale werd geraakt. Dat terwijl duizenden voor oorlogsgeweld gevluchte families zijn neergestreken in Hasaka en Raqqa. Steden die voor hun watervoorziening afhankelijk zijn van de vernielde pomp. “Als gevechten en onveiligheid de toegang tot water belemmeren, wordt het erg vervelend”, aldus de Nederlandse wateringenieur in dienst van het Internationale Rode Kruis.

Pompstation in rebellengebied

Van Gastel woonde als kind vijf jaar in Aleppo en was in diezelfde stad verantwoordelijk voor het draaiend houden van het waterleidingnetwerk. Een essentiële en ingewikkelde taak, met een hoofdpompstation in conflictgebied en waterleidingen die dwars door gevechten liepen. “Als er geen schoon water meer is, zoeken veel mensen hun heil elders. En jezelf verplaatsen tijdens een conflict maakt je extra kwetsbaar. De achterblijvers zijn veroordeeld tot het gebruik van onzuiver water. Gevolg: groot risico op allerlei ziektes zoals diarree, tyfus en cholera, die vanwege de ingewikkelde omstandigheden moeilijk te behandelen zijn. Kinderen zijn daarbij de eerste slachtoffers, die zijn het kwetsbaarst.”

Meisje poseert in vluchtelingenkamp in Syrië

Buiten schot

Het Rode Kruis is – hoe gek dat voor een buitenstaander misschien ook klinkt – altijd in gesprek met strijdende partijen om aan te geven welke voorzieningen, behalve watercentrales ook belangrijke bruggen en wegen, letterlijk buiten schot moeten blijven. Maar het blijft lastig om iets tegen de aanvallen op watervoorzieningen te doen, zegt Van Gastel. “Het vergt veel tijd, training en educatie om strijdende partijen bewust te maken dat oorlogshandelingen gericht op infrastructurele werken een schending zijn van het humanitair oorlogsrecht.”

‘Ingewikkeld goed doel’

De humanitaire crisis die in Syrië dreigt, is een gevolg van het opgelaaide geweld en de daaropvolgende chaotische vlucht van naar schatting 200.000 tot 300.000 mensen. Velen hebben nauwelijks tijd gehad om spullen mee te nemen en zijn meteen in de auto, vrachtwagen of op de motor gesprongen. Anderen vluchtten te voet.

De onoverzichtelijke situatie in het land, dat al 8 jaar gebukt gaat onder geweld, maakt dat voor de gemiddelde Nederlander een ‘ingewikkeld goed doel’, realiseert ook Van Gastel zich. Maar hij benadrukt dat mensen in het noordoosten van Syrië toch écht onze hulp nodig hebben. “Ze lijden écht en kunnen niet voor zichzelf en voor hun naasten zorgen. De omstandigheden waren al moeilijk en hun toestand is er alleen maar slechter op geworden.”

Terug naar Syrië

Het gaat hem aan het hart. Behalve dat hij er deels opgroeide, er als volwassen man woonde en werkte, leerde Van Gastel ook zijn vrouw in Syrië kennen. Ze trouwden in hoofdstad Damascus.  “Syrië is een prachtig land. Ooit willen we graag terug.”

Meest recent

Samen maken we een verschil

Waterexpert over dreigende humanitaire ramp in Syrië

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV