Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wakker Dier: “Zuivelcampagne NZO vol fouten”

Op de campagnewebsite stelt de NZO “veel aandacht voor dierenwelzijn” te hebben. Maar de organisatie doet bijvoorbeeld alsof kalf en koe direct na de geboorte worden gescheiden vanwege gezondheid en welzijn van de dieren. In werkelijkheid zijn economische motieven de belangrijkste reden om kalf en koe zo snel mogelijk van elkaar te scheiden. “De campagne staat bol van dergelijke onwaarheden,” zegt Hilhorst.

Duurzaam

De campagne wekt ten onrechte de indruk dat zuivel duurzaam is. “Het schrappen van zuivel uit je menu heeft weinig effect op de CO2-uitstoot,” claimt NZO. Uit studies van onder andere het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), blijkt echter dat een voedingspatroon met meer zuivel zorgt voor meer uitstoot van broeikasgassen, stikstof, verlies van biodiversiteit en landgebruik. Van alle landbouwsectoren heeft de zuivelsector hierin veruit de grootste bijdrage.

Stikstof

Bovendien claimt NZO dat de zuivelsector zorgt voor “een optimale voer- en mestkringloop”. Maar als de stikstofcrisis iets toont is het dat van kringlooplandbouw amper sprake is. Wat betreft de stikstof-emissies, zegt NZO dat de zuivelsector slechts “een aandeel” heeft en marginaliseert zij haar bijdrage. Volgens de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) bedraagt de totale bijdrage van de landbouwsector aan de stikstofuitstoot 46 procent. De zuivelsector is met 27 procent verantwoordelijk voor ruim een kwart daarvan. Hilhorst: “De NZO ziet hier gemakshalve over het hoofd dat melkveesector voor enorme schade zorgt. Heel Nederland mag daar nu voor opdraaien.”

Wakker Dier: “Zuivelcampagne NZO vol fouten”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV