Vrouwenorganisaties sturen brandbrief over Veilige Werkomgeving in de Tweede Kamer

WO=MEN Dutch Gender Platform

Zeventien (vrouwen)organisaties maken zich ernstige zorgen over seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen medewerkers en vrijwilligers in de Tweede Kamer, en over de ontoereikende afhandeling van meldingen. Dat staat in de brandbrief die de organisaties, waaronder WO=MEN, op initiatief van Bureau Clara Wichmann vandaag sturen aan de voorzitter van de Tweede Kamer.   De directe aanleiding voor de brandbrief is de reactie van de Kamervoorzitter op de aantijgingen aan het adres van kamerlid Dion Graus, het gebrek aan actie van het Presidium in deze situatie, en het ontbreken van continuïteit bij de wissel van de Kamervoorzitters om personen zoals kamerlid Graus de toegang te ontzeggen of om op een andere manier op te treden.

De organisaties vinden dat het Presidium zich niet langer kan verschuilen achter het argument dat er geen werkgever-werknemers relatie bestaat tussen de Kamer en de individuele fractiemedewerkers die slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag.   Grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen in de politiek vormt een belemmering voor vrouwen om op gelijke voet met mannen te participeren in het politieke leven en het arbeidsproces. Daarom wijzen de schrijvers van de brief op o.a. het VN-Vrouwenverdrag en het Verdrag van Istanbul, waaruit voortvloeit dat niet alleen fracties, maar ook de Kamer verantwoordelijk is voor een veilige werksfeer. Daarbij doen ze meerdere suggesties om een actieve rol te pakken en passende maatregelen te nemen om seksueel geweld te bestrijden en tegen op te treden.

De brief is hier te lezen, en is ondertekend door:

Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann Ton Coenen, directeur Rutgers, kenniscentrum seksualiteit Kitty Jong, dagelijks bestuur FNV Jens van Tricht, directeur Emancipator, voor mannen en emancipatie Kaouthar Darmoni, directeur Atria, Kenniscentrum voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis Carla Wijers, directeur Vrouwen van Nu Jannet Vaessen, directeur WOMEN Inc. Edith van der Spruit, directeur a.i. WO=MEN, Dutch Gender Platform Leontine Bijleveld, voorzitter Vereniging voor Vrouw en Recht Danielle Hirsch, directeur Both ENDS Nenita La Rose, voorzitter Nederlandse Vrouwenraad Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen namens feministisch platform DAMN, HONEY Santi van den Toorn namens De Bovengrondse Lotte Rensen, voorzitter van Talent dat het maakt Devika Partiman, voorzitter Stem op een Vrouw Katinka Simonse (Tinkebell), initiator Rechtshulp voor Joyce Airco Caravan namens Nasty Women Amsterdam

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van WO=MEN:

https://wo-men.nl/nieuwsbericht/brandbrief-over-veilige-werkomgeving-in-de-tweede-kamer

Vrouwenorganisaties sturen brandbrief over Veilige Werkomgeving in de Tweede Kamer

WO=MEN Dutch Gender Platform

Maatschappij

Korte Poten 9B, 2511 EB, Den Haag

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV