Vooruitblik Rijksmuseum 2021

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum presenteert in 2021 een aantal grote tentoonstellingen en kleine presentaties.

Slavernij

12 februari t/m 30 mei 2021
Philipsvleugel

beeldTot slaaf gemaakte mannen graven trenzen (detail), anoniem, ca. 1850. Amsterdam, Rijksmuseum. Aankoop mogelijk gemaakt door het Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum FondsSlavernij is een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Met deze tentoonstelling richt het Rijksmuseum voor het eerst de blik op slavernij in de koloniale periode in zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als in Zuid-Afrika en Azië.
De tentoonstelling Slavernij presenteert tien waargebeurde verhalen. Tien persoonlijke verhalen over mensen die in slavernij leefden en slavenhouders, mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken? Op de tentoonstelling zijn objecten te zien uit nationale en internationale musea, archieven en particuliere collecties.

De tentoonstelling Slavernij wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Blockbusterfonds, Fonds 21, DutchCulture, Stichting Democratie & Media, Scato Gockinga Fonds/Rijksmuseum Fonds, Fonds de Zuidroute/Rijksmuseum Fonds en Boomerang Agency.

Tulpenboek Collectie Six

17 maart t/m 10 mei
Prentenkabinet vroege 17de eeuw

beeld1Semper Augustus uit het Tulpenboek (detail), ca. 1635. Bruikleen Collectie Six, 2020Het zeldzame 17de-eeuwse tulpenboek dat recent door de Collectie Six is verworven, is aankomend voorjaar te zien in een kleine presentatie in het Rijksmuseum. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de eigenaar waarschijnlijk dr. Nicolaes Tulp (1593-1674) was, de schoonvader van Jan Six I. De rol van Tulp als regent en zijn directe band met de tulp als zijn persoonlijke symbool staan centraal in de presentatie.

Ellsworth Kelly

28 mei t/m 24 oktober 2021
Rijksmuseumtuinen

beeld2White Ring (detail), Ellsworth Kelly, 1963. Fondation Beyeler, Riehen, Switserland. Bruikleen Ellsworth Kelly FoundationIn de zomer van 2021 zijn negen monumentale sculpturen van de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly (Newburgh 1923 – 2015 Spencertown) te zien in de Rijksmuseumtuinen. Kelly geldt als één van de belangrijkste abstracte kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog. Dit is de eerste tentoonstelling in Nederland die de sculpturen van Kelly belicht. De beelden zijn afkomstig van de Ellsworth Kelly Foundation in Spencertown en New York State.

De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met The Ellsworth Kelly Foundation in Spencertown en wordt mede mogelijk gemaakt door Art Mentor Foundation Lucerne, Pon en de Rijksclub.

Modern Japans Lak. Out of the Box

2 juli t/m 5 september
Philipsvleugel

beeld3Japanse aalscholver (detail), Rokkaku Daijō, 1938. Aankoop mogelijk gemaakt door het Goslings NieuwBeerta Fonds/Rijksmuseum FondsJapanse lakkunst heeft iets magisch. Versieringen van tientallen laagjes lak zijn met ongelooflijke aandacht vervaardigd, een proces dat maanden tot jaren kan duren. Traditionele voorstellingen in goud, zilver en zwart vormen het startpunt voor de reis naar moderniteit, creativiteit en uitbundige kleuren. Bijna 70 werken laten die ontwikkeling zien in het begin van de 20ste eeuw zien.

De tentoonstelling wordt gemaakt door gastconservator Jan Dees en in samenwerking met het Museum für Lackkunst, Münster. De kern wordt gevormd door de collectie van Jan Dees en René van der Star, met bijzondere bruiklenen uit Japan, de Verenigde Staten en Europa.

XXL Papier

2 juli t/m 5 september 2021
Philipsvleugel

beeld4Cyclorama (detail), anoniem, ca. 1850, RijksmuseumOp de tentoonstelling XXL Papier zijn de allergrootste werken op papier uit de collectie van het Rijksmuseum te zien. De werken zijn zo groot dat sommige vanwege hun omvang nooit eerder zijn getoond. Te zien zijn onder meer de ontwerptekeningen op ware grootte voor de glas-in-lood ramen van de Sint Bavokerk in Haarlem uit 1541. Ook is er een 23 meter lang handgeschilderd cyclorama uit de 19de eeuw te zien dat onlangs werd ontdekt in één van de Rijksmuseum depots.

De restauratie van het cyclorama is mogelijk gemaakt door het Bank Ten Cate & Cie. Fonds/Rijksmuseum Fonds.

Vincent Mentzel: De kracht van het beeld

25 juni t/m 5 september
Fotogalerij

beeld5Toeschouwers tijdens een voetbalwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in de Kuip te Rotterdam (detail), Vincent Samuel Mentzel, 1969 © Vincent Samuel MentzelVincent Mentzel (1945) behoort al jaren tot de beeldbepalende fotografen van Nederland. Hij gaf het nieuws vorm als fotojournalist van NRC Handelsblad. Jarenlang volgt hij de Haagse politiek, maar reisde hij ook de wereld rond om politieke en andere gebeurtenissen vast te leggen. Meermalen won hij prijzen bij World Press Photo en de Zilveren Camera. Hij heeft tijdens zijn carrière de fotografie zien veranderen: van ondergeschoven kindje dat niet zo serieus werd genomen tot een krachtig en zelfstandig medium met artistieke mogelijkheden. In de tentoonstelling wordt die ontwikkeling zichtbaar aan de hand van zijn eigen foto’s. In 2011 heeft Vincent Mentzel een ruime selectie uit zijn oeuvre overgedragen aan het Rijksmuseum.

Aangekocht met dank aan de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Document Nederland: Henk Wildschut

1 oktober 2021 t/m 16 januari 2022
Fotogalerij

beeld6Nieuw personeel voor de teststraat in de Rai krijgt een training in het afnemen van test monsters (detail), Henk Wildschut, 2020Sinds het voorjaar van 2020 fotografeert fotograaf Henk Wildschut Nederland ten tijde van Corona. Dat doet Wildschut in het kader van de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum: Document Nederland.

Deze opdracht is mogelijk gemaakt dankzij Fonds 1975/Rijksmuseum Fonds.

Vergeet me niet

1 oktober 2021 t/m 16 januari 2022
Philipsvleugel

beeld7Portret van een jonge scholier (detail), Jan van Scorel, 1531. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam / fotograaf: Studio TrompRond 1500 bloeit de portretkunst als nooit tevoren. Grote renaissance kunstenaars als Holbein, Dürer, Memling, Veronese, en Cranach leggen op het hoogste artistieke niveau machtige keizers, flamboyante aristocraten en welgestelde burgers vast. Ieder op hun eigen manier, de opdracht ingegeven door de functie die het portret moest hebben. 500 jaar later kijken we de geportretteerden nog altijd in de ogen. Het lijkt alsof ze willen zeggen: herinner mij. In de grote najaars-tentoonstelling Vergeet me niet belichten we hun verhalen. Wat waren de ambities van de geportretteerden? Hoe wilden zij herinnerd worden?

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de International Circle van het Rijksmuseum.

Operatie Nachtwacht

Nachtwachtzaal

beeld8Operatie NachtwachtOperatie Nachtwacht is het grootste onderzoek ooit naar de Nachtwacht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste en meest geavanceerde technologie om te bepalen hoe het meesterwerk zo goed mogelijk kan worden behouden voor toekomstige generaties. In 2021 wordt het onderzoek afgerond en start de restauratie. Zowel het onderzoek als de restauratie is voor het publiek live te volgen in de Nachtwachtzaal.

AkzoNobel is hoofdpartner van Operatie Nachtwacht.

Operatie Nachtwacht wordt mogelijk gemaakt door The Bennink Foundation, C.L. de Carvalho-Heineken, PACCAR Foundation, Piet van der Slikke & Sandra Swelheim, American Express Foundation, Familie De Rooij, Het AutoBinck Fonds, Segula Technologies, Dina & Kjell Johnsen, Familie D. Ermia, Familie M. van Poecke, Bruker Nano Analytics, Henry M. Holterman Fonds, Irma Theodora Fonds, Luca Fonds, Piek-den Hartog Fonds, Stichting Zabawas, Cevat Fonds, Johanna Kast-Michel Fonds, Marjorie & Jeffrey A. Rosen, Stichting Thurkowfonds en het Nachtwacht Fonds.

Onmisbare steun

Het Rijksmuseum is hard geraakt door de Covid-19 pandemie. Meer dan ooit is duidelijk dat het Rijksmuseum niet zonder zijn begunstigers kan. Subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en Vrienden zijn en blijven essentieel.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rijksmuseum:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/vooruitblik-2021

Vooruitblik Rijksmuseum 2021

Rijksmuseum

Cultuur

Museumstraat 1, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV