Voorkom vervuiling door mondkapjes

Plastic Soup Foundation

Over de hele wereld hebben mensen het advies gekregen om mondkapjes te dragen. Soms is dat verplicht, zoals bij ons in het openbaar vervoer. Door verscherping van de maatregelen zal het gebruik verder stijgen. De keerzijde is een vorm van vervuiling die er eerst niet was, omdat mensen massaal eenmalige niet-medische mondkapjes gebruiken en weggooien. Ook andere aan corona gerelateerde items zoals handschoentjes, plastic schoonmaakdoekjes (wet wipes), extra voedselverpakkingen en flesjes met desinfecteermiddel verergeren de plasticsoep.

Deze nieuwe bron van plasticsoep is te voorkomen door veilig hergebruik.

UNCTAD: covid-19 verergert plasticsoep

In een verklaring waarschuwde UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) eerder deze zomer dat deze golf van nieuw wegwerpplastic een ernstige extra bedreiging voor ecosystemen vormt. De organisatie schat dat driekwart van corona-gerelateerd plastic terechtkomt op open stortplaatsen en in zee. UNCTAD refereert aan een onderzoek van het Indiaas-Amerikaanse adviesbureau Grand View Research, waaruit blijkt dat de wereldwijde verkoop van wegwerp mondkapjes een ongekende stijging vertoont van 800 miljoen dollar in 2019 tot 166 miljard dollar dit jaar.

Hergebruik is veilig

Voor de eenmalige wegwerp mondkapjes voor niet-medisch gebruik bestaat een simpel alternatief. Een mondkapje van textiel, al dan niet zelfgemaakt, kan gewoon heet gewassen en hergebruikt worden. Over het veilig hergebruik van uiteenlopende plastic voorwerpen, waaronder mondkapjes, hebben afgelopen juni meer dan honderd wetenschappers een verklaring afgelegd.

Standpunt Plastic Soup Foundation

Zolang de pandemie duurt, is het uiteraard van belang dat mensen mondkapjes dragen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Er moet echter veel meer voorlichting komen over het veilig hergebruik van niet-medische mondkapjes en over de schadelijke gevolgen van wegwerp mondkapjes in het milieu.

Foto: Aangespoeld mondkapje op het strand van Vlieland

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/09/voorkom-vervuiling-door-mondkapjes/

Voorkom vervuiling door mondkapjes

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV