Voedselcrisis in Ethiopië escaleert, dringend hulp nodig

Nederlandse Rode Kruis

Onze teams zien dat de voedselcrisis in Afar in het noordoosten van Ethiopië escaleert. Er is veel ondervoeding als gevolg van conflicten, de oorlog in Oekraïne, aanhoudende droogte en stijgende voedselprijzen. Ook is er amper toegang tot schoon water en gezondheidszorg. Er worden drie tot vier keer meer kinderen met ondervoeding opgenomen in het Dupti-ziekenhuis dan normaal. Het aantal patiënten dat daar overlijdt is de laatste weken met 20% gestegen. In de afgelopen twee maanden zijn er 35 kinderen overleden als gevolg van ondervoeding. Ruim tweederde overleed binnen 48 uur na opname. Wij bereiden onze noodhulp uit en roepen andere humanitaire organisaties op, zo snel mogelijk bij te springen.

Voedselcrisis in Ethiopië

Naar schatting functioneert nog maar 20% van de medische faciliteiten in de regio Afar. Veel faciliteiten zijn vernietigd, geplunderd of onderbemand als gevolg van de gevechten. Hierdoor is het Dupti-ziekenhuis het enige (in een regio waar 1,1 miljoen mensen leven) dat medische behandelingen tegen ondervoeding biedt in Afar. Onze teams hebben de hulp in het ziekenhuis opgeschaald. Zo hebben we een bibliotheek omgebouwd tot een voedingskliniek met 14 bedden. Nadat deze al snel overbezet was zijn er twee tenten opgezet die plek bieden aan 14 patiënten. Ook deze zijn inmiddels overbezet met twee of meer patiënten per bed.

Voedselcrisis in Ethiopië Artsen zonder Grenzen biedt hulp

Rabia (23 jaar) kijkt naar haar herstellende zoon Iftu, die is opgenomen voor acute ondervoeding. Gelukkig is hij nu aan het herstellen.

Artsen zonder Grenzen voedingskliniek
Mayram houdt haar zoontje Ali vast in onze voedingskliniek in het Dupti-ziekenhuis. Ali is opgenomen met ernstige acute ondervoeding.

Slecht functionerende gezondheidszorg

Ongeveer 80% van de patiënten komt aan in het Dupti-ziekenhuis zonder doorverwijzing van een andere medische instelling. Wat betekent dat deze faciliteiten ofwel niet meer open zijn ofwel niet doorverwijzen. Dit zijn signalen dat de gezondheidszorg in Afar niet goed functioneert.  

Voedselcrisis in Ethiopië escaleert
Asai Mohammed krijgt bezoek van haar familie. Net als duizenden gezinnen zijn ze ontheemd en wonen nu in een vluchtelingenkamp. © Njiiri Karago/M
watertekort in Ethiopië

Een vrouw giet voorzichtig water in haar jerrycan. Door de droogte hebben duizenden mensen geen toegang tot water. © Njiiri Karago/MSF

Drinken uit modderige waterplassen

In twee dagen tijd werden er 41 kinderen opgenomen met ernstige buikinfecties omdat ze noodgedwongen moeten drinken uit modderige plassen,’ zegt Raphael Veicht, onze noodhulpcoördinator in Ethiopië. In overleg met het Ethiopische ministerie van gezondheid hebben we besloten om de kinderafdeling, de voedingskliniek en eerste hulp uit te breiden. Er worden nieuwe gebouwen geplaatst bij het ziekenhuis zodat er meer plek is voor patiënten. Ook in betere sanitaire voorzieningen en een betrouwbare waterbron wordt voorzien. Daarnaast gaan we vijf voedselprojecten opzetten in de gebieden waar dit het hardst nodig is. Er is echter nog veel meer hulp nodig om deze crisis het hoofd te bieden. 

Voedingskliniek van Artsen zonder Grenzen in Ethiopië

‘We hebben een maand gereisd om hierheen te komen,’ vertelt de 23-jarige Asia. © Njiiri Karago/MSF

Artsen zonder Grenzen biedt hulp tijdens crisis in Ethiopië
De tenten die onze teams hebben opgezet zodat ze meer patiënten kunnen helpen. © Njiiri Karago/MSF

Zo snel mogelijk meer hulp nodig

Er lijden duizenden mensen onder de heftige gevolgen van de voortdurende voedselcrisis. Niet alleen in Afar maar ook in andere delen van Ethiopië. Er is een groot tekort aan voedsel maar ook aan andere essentiële zaken als schoon drinkwater en medische zorg. Zonder meer humanitaire hulp in Afar zullen nog meer mensen deze crisis niet overleven.  

Artsen zonder Grenzen Ethiopië

Onze teams hebben de hulp in het ziekenhuis opgeschaald. Zo hebben we een bibliotheek omgebouwd tot een voedingskliniek met 14 bedden.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/ethiopie-voedselcrisis/

Voedselcrisis in Ethiopië escaleert, dringend hulp nodig

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV