VluchtelingenWerk start begeleiding geëvacueerde Afghanen

Vluchtelingenwerk Nederland

Vanavond arriveerden de eerste 28 Afghaanse vluchtelingen die uit Kabul zijn geëvacueerd in Nederland. Hun nieuwe leven in Nederland begint in een kazerne in het Groningse Zoutkamp, waar zij de komende tijd worden opgevangen. Medewerkers en vrijwilligers van VluchtelingenWerk staan klaar om hen zo goed mogelijk te begeleiden.

Luisterend oor en begeleiding

Els Klein Hofmeijer gaat zondag aan de slag als vrijwilliger in Zoutkamp: “Ik ben opgelucht dat we nu eindelijk ook heel direct iets voor deze mensen kunnen betekenen. Dit is eerst heel praktisch, door COA te helpen bij het uitdelen van kleren en welkomstpakketjes. Later starten we ook onze gebruikelijke werkzaamheden zoals mensen helpen bij juridische procedures.”

Nieuwe start in Nederland

Na het verkrijgen van een verblijfsvergunning en het wachten op woonruimte ergens in een Nederlandse gemeenten kunnen de Afghaanse vluchtelingen een nieuwe start maken in Nederland. Ook dan kunnen zij rekenen op vrijwilligers die hen wegwijs maken in hun nieuwe woonplaats, helpen met alle papieren en contacten met instanties en oefenen met de Nederlandse taal.

Daarnaast werkt VluchtelingenWerk samen met oud-militairenvakbondvoorzitter Anne-Marie Snels, Roy Grinwis en andere veteranen in een ‘buddyproject’ voor Afghaanse tolken. Afghanistan-veteranen die zich graag willen inzetten voor Afghaanse tolken bieden sociaal-emotionele ondersteuning en maken tolken en hun gezinnen verder wegwijs in Nederland.

Velen dreigen achter te blijven

Dat de eerste Afghaanse evacués in Nederland zijn is goed nieuws. Maar we zijn pas gerust als alle Afghanen die nu wachten op een vlucht uit Kabul in veiligheid zijn gebracht. Velen van hen kunnen het vliegveld niet op een veilige manier bereiken en dreigen achter te blijven als daar niet snel een oplossing voor wordt geboden. VluchtelingenWerk roept minister Bijleveld op al het mogelijke te doen om hen een veilige route naar het vliegveld in Kabul te bieden.

Dit artikel is afkomstig van de website van Vluchtelingenwerk:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/vluchtelingenwerk-start-begeleiding-geevacueerde-afghanen

VluchtelingenWerk start begeleiding geëvacueerde Afghanen

Vluchtelingenwerk Nederland

Maatschappij

VluchtelingenWerk Nederland, Surinameplein 122, Amsterdam, NH, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV