Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

VluchtelingenWerk heeft geen vertrouwen in belofte Broekers-Knol

Vluchtelingenwerk Nederland

Vandaag is de langverwachte kamerbrief over de Taskforce gepubliceerd door staatssecretaris Broekers-Knol. Maar liefst 7.000 asielaanvragen zijn doorgeschoven naar het nieuwe jaar met als herziende deadline: medio 2021. Het beloofde plan om de achterstanden zo snel mogelijk weg te krijgen blijft uit. Broekers-Knol laat weten op dezelfde voet door te willen gaan. Ze maakt daarbij op geen enkele manier aannemelijk waarom het nu wél zou lukken. VluchtelingenWerk heeft geen enkel vertrouwen in deze nieuwe belofte en vreest dat de staatssecretaris de handdoek in de ring gooit en het probleem afschuift op het volgende kabinet.

Taskforce gefaald

In maart vorig jaar zou een speciale taskforce uiterlijk 31 december 2020 een achterstand van ruim 15.000 zaken wegwerken. Door grote chaos bij de taskforce is dat jammerlijk gefaald: 7.000 asielzoekers wachten nog steeds wanhopig op een antwoord op hun asielverzoek. De wachttijd voor de asielprocedure is inmiddels voor duizenden asielzoekers opgelopen tot twee jaar!

Opnieuw oplopende wachttijden

De staatssecretaris wil dit jaar meer capaciteit van de IND inzetten voor het inhalen van de achterstanden, terwijl de bedoeling van de taskforce juist was dat de IND nieuwe aanvragen weer binnen de wettelijke termijnen zou kunnen afhandelen. Inmiddels is duidelijk dat ook dat niet lukt: er wachten alweer duizenden nieuwe zaken op een beoordeling, die hierdoor ook vertraging zullen oplopen. VluchtelingenWerk vreest dat de staatssecretaris hiermee het probleem alleen maar verschuift naar nieuwe zaken.

Wachttijden gezinshereniging

VluchtelingenWerk waarschuwt ook voor een nieuw probleem bij de afhandeling van procedures voor gezinshereniging. Door het wegwerken van de achterstanden zullen meer erkende vluchtelingen het komende jaar een beroep doen op hereniging met gezinsleden die moesten achterblijven omdat het te gevaarlijk was om mee te reizen naar Europa. Wij vrezen dat als er niet snel meer personeel wordt gevonden om deze aanvragen af te handelen, daar ook achterstanden zullen ontstaan. Uit niets blijkt dat hier op dit moment rekening mee wordt gehouden.

Maak belofte waar

Het steekt ons dat de staatssecretaris geen helderheid verschaft over de vertragingen die nu ook ontstaan bij nieuwe asielaanvragen. Uit de kamerbrief blijkt dat ze niet kan voldoen aan de wens van de kamer om de achterstanden vóór 1 juli te hebben weggewerkt. De staatssecretaris moet nu alles op alles zetten om alle achterstallige asielaanvragen zo snel mogelijk in behandeling te nemen én voorkomen dat er nog meer achterstanden ontstaan bij nieuwe asielaanvragen en bij gezinshereniging.

Dit artikel is afkomstig van de website van Vluchtelingenwerk:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/vluchtelingenwerk-heeft-geen-vertrouwen-belofte-broekers-knol

VluchtelingenWerk heeft geen vertrouwen in belofte Broekers-Knol

Vluchtelingenwerk Nederland

Maatschappij

VluchtelingenWerk Nederland, Surinameplein 122, Amsterdam, NH, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV