Vijf veelgestelde vragen over je donatie aan Beiroet

Nederlandse Rode Kruis

Je hebt op televisie de verschrikkelijke beelden gezien van de explosie in Libanon. Mensen zijn gewond, hulpverleners zoeken met man en macht naar slachtoffers onder het puin en honderdduizenden mensen hebben plotseling geen dak meer boven het hoofd. Je wilt graag iets doen en overweegt een donatie aan Giro 555, maar hoe weet je dat jouw geld goed terecht komt? In dit artikel vind je antwoord op de meestgestelde vragen over donaties aan Beiroet.

1. Wereldwijd hebben veel mensen hulp nodig, waarom zou ik iets doneren voor deze ramp?

In Beiroet heeft een verschrikkelijke explosie plaatsgevonden die veel slachtoffers heeft gemaakt. Niet alleen hebben mensen het leven verloren en zijn meer dan 4.000 mensen gewond geraakt, ook zijn ruim 250.000 mensen plotseling dakloos geworden.

Daarnaast is er veel schade in de stad. Gebouwen zijn ingestort en overal ligt puin. De hele haven en de bijbehorende infrastructuur van Beiroet is vernietigd. Ook zijn ziekenhuizen getroffen.

Deze ramp komt bovenop de andere problemen voor de bevolking. Zo was er al hyperinflatie en was voedselschaarste ontstaan door de corona-lockdowns. Ruim 80% van alle graanvoorraad was opgeslagen in silo’s die vernietigd zijn in de explosie. Alles bij elkaar is dit een ramp van ongekende omvang en daarom is hulp hard nodig.

2. Waar wordt mijn geld aan besteed?

Het geld dat nu binnenkomt, wordt uitgegeven aan noodhulp. Voorbeelden van noodhulp zijn medische zorg, voedsel, medicijnen, drinkwater, het opsporen van slachtoffers en het verzorgen van onderdak. De getroffenen worden ook financieel ondersteund en met psychische hulp. Voor al deze hulp zijn vele tientallen miljoenen euro’s nodig.

3. Naar welke organisatie gaat mijn donatie?

Als een uitzonderlijke ramp plaatsvindt, werken elf hulporganisaties in Nederland samen om geld op te halen voor de slachtoffers. Dit doen we via Giro 555. Door samen te werken blijven de campagnekosten laag, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.

Alle donaties worden verzameld op één rekening. Een klein deel van het geld wordt besteed aan de kosten van de actie, de rest wordt verdeeld onder de elf hulporganisaties via een speciale verdeelsleutel. Deze organisaties gebruiken het geld vervolgens om hulp te bieden aan de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Ze helpen zelf in Libanon, of via hun lokale partners.

Deze hulporganisaties zijn aangesloten bij Giro 555: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF,  Plan International Nederland, Terre des Hommes, World Vision en natuurlijk het Nederlandse Rode Kruis.

4. Hoe zorgen jullie dat het geld niet in handen komt van bijvoorbeeld corrupte politici?

De samenwerkende hulporganisaties besteden het geld zelf direct of via lokale partnerorganisaties die zijn gescreend. Er is dus geen tussenkomst van politici. De organisaties achter Giro 555 zijn neutrale organisaties die aan alle slachtoffers hulp verlenen, ongeacht politieke voorkeur, afkomst, religie, enzovoort.

5. Ik heb al een donatie aan het Rode Kruis gedaan, waar gaat dat geld naartoe?

Op 5 augustus heeft het Rode Kruis een gironummer opengesteld voor onze hulp aan Beiroet. Alle donaties die zijn gedaan op 5 en 6 augustus, gaan naar de hulpverlening van het Rode Kruis in Libanon.

Sinds 7 augustus hebben de samenwerkende hulporganisaties een gezamenlijke actie voor Libanon. Sinds die dag gaan alle donaties naar deze gezamenlijke actie.

Help je ook mee?

De samenwerkende hulporganisaties helpen de slachtoffers van de explosie in Beiroet, bijvoorbeeld met opvang, voedsel, water en medische zorg. Help je ook mee? Geef op Giro 555 (IBAN NL08 INGB 0000 0005 55).

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/vijf-veelgestelde-vragen-over-je-donatie-aan-beiroet/

Vijf veelgestelde vragen over je donatie aan Beiroet

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV