Verpakkingen van zeewier: eindelijk een echte oplossing voor de plasticsoep!

Plastic Soup Foundation

Goed nieuws. De winnaar van de Green Challenge van het nieuwe TV-programma Iedereen Kan Het! (Omroep Max) heeft een slimme oplossing bedacht voor eenmalige plastic voedselverpakkingen: verpakkingen gemaakt van zeewier.

Ayça Dündar van de Britse start-up SoluBlue kon het nauwelijks geloven toen ze te horen kreeg dat zij een half miljoen euro krijgt om haar verpakkingen van zeewier verder te ontwikkelen. De tweede prijs (twee ton) ging naar het bedrijf Jiva Materials Limited dat een in heet water afbreekbaar vezelmateriaal ontwikkelde voor printplaten. Daardoor zijn deze gemakkelijker te recyclen.

Het prijzengeld komt van de Nationale Postcode Loterij. Ook de andere finalisten gingen niet met lege handen naar huis. Het programma kan hier worden teruggekeken.

Twee vliegen in één klap

SoluBlue ontwikkelde een verpakking gemaakt van zeewier en sloeg daarmee twee vliegen in één klap. Deze verpakkingen zijn volledig afbreekbaar én voedsel dat erin bewaard wordt, blijft langer houdbaar.

Eenmalige plastic voedselverpakkingen hebben twee grote nadelen. Het eerste is dat ze bijdragen aan de plasticvervuiling omdat ze niet afbreken in het milieu. Het tweede nadeel is dat ze vaak condenseren aan de binnenkant. Hoewel voedsel in plastic dus langer goed blijft dan onverpakte producten, ziet iedereen dat er na verloop van tijd schimmelvorming optreedt.

Geen voedselverspilling

In de verpakkingen van zeewier is het voedsel veel langer houdbaar dan in plastic verpakkingen. In plaats van schimmelvorming droogt het voedsel in, en ook ingedroogd is het nog altijd bruikbaar. Voedsel hoeft dus niet meer weggegooid te worden, terwijl nu ongeveer een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel verloren gaat.

Het bedrijf claimt bijvoorbeeld dat tomaten tot drie maanden vers gehouden kunnen worden. De verpakking van zeewier is helaas nog ongeschikt voor het verpakken van vloeistoffen.

Eetbaar

Er is zelfs een derde voordeel: de verpakking van zeewier is namelijk eetbaar en dus, bijvoorbeeld, geschikt als veevoer. Je kunt deze verpakkingen gewoon op de composthoop gooien en mocht het in het milieu of de zee terechtkomen dan breken ze binnen enkele weken af. Aangezien het materiaal verteerbaar is, zullen dieren die het eten er geen nadelen van ondervinden. En dat deze verpakking mét voedselresten kan worden weggegooid, maakt werk in de keuken een stuk eenvoudiger.

Oil-based plastic is te goedkoop

SoluBlue zal het prijzengeld ongetwijfeld benutten om het productieproces op te schalen. Maar de productiekosten zullen hoger blijven dan die van traditioneel plastic, dat op basis van goedkope fossiele brandstoffen wordt gemaakt.  

Multinationals als Unilever en Nestlé kijken naar de kosten van de verpakkingen en zullen om die reden uit zichzelf dit alternatief niet snel omarmen.

We moeten toe naar een sluitende kringloopeconomie en dit materiaal gaat weer op in de natuurlijke kringloop; beter kun je het niet hebben. Daarom is het aan de overheden om hen zover te krijgen. Want zonder (fiscale) maatregelen die het gebruik van plastic ontmoedigen en dat van echte alternatieven bevorderen, zullen we niet snel verpakkingen van zeewier in de schappen zien liggen. 

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2021/02/verpakkingen-van-zeewier-eindelijk-een-echte-oplossing-voor-de-plasticsoep/

Verpakkingen van zeewier: eindelijk een echte oplossing voor de plasticsoep!

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV