Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Veroordeling Mladic levert nog geen duurzame vrede op

PAX voor Vrede

De Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic is ook in hoger beroep door het Joegoslavië Tribunaal schuldig bevonden aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en schendingen van het oorlogsrecht. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op meer dan 8000 mannen en jongens en ook enkele vrouwen in en rond Srebrenica. Hij krijgt daarvoor opnieuw levenslang.

De finale uitspraak in het proces tegen Mladic is van groot belang voor de overlevenden en nabestaanden van de mensen die op zijn bevel vermoord zijn. Nura Begovic, vicevoorzitter van de Vrouwen van Srebrenica, benadrukt: “Dit is voor ons de belangrijkste uitspraak van het Tribunaal. Mladic gaf leiding aan de genocide. Ook de Serviërs moeten dat erkennen. Zonder erkenning kunnen we niet werken aan herstel van relaties en verzoening.”

Nationalisme nog springlevend

Dion van den Berg, programmaleider Europa bij PAX: “Het is jammer dat hij opnieuw niet is veroordeeld voor de genocides op andere plekken in Bosnië. Maar het is een zeer belangrijke verdienste van het Tribunaal dat het de feiten heeft vastgesteld met betrekking tot talloze oorlogsmisdaden, en circa honderd personen heeft veroordeeld. Helaas levert dat nog geen duurzame vrede op de Balkan op, want het nationalisme en het gedachtegoed van schurken als Mladic zijn nog springlevend. Het blijft daarom van groot belang dat er een actieve politiek gevoerd wordt, ter bevordering van mensenrechten en democratie op de Balkan.”

PAX houdt zich al sinds 1995 intensief bezig met Srebrenica. We steunen de Campagne voor Waarheid en Gerechtigheid, organiseren ieder jaar de herdenking van de genocide in Srebrenica, zijn medeverantwoordelijk voor de permanente tentoonstelling ‘Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community’ in het Potocari Memorial Centre daarover en bevorderen de dialoog tussen Dutchbatveteranen en nabestaanden.

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://paxvoorvrede.nl/nieuws/berichten/veroordeling-mladic-levert-nog-geen-duurzame-vrede-op

Veroordeling Mladic levert nog geen duurzame vrede op

PAX voor Vrede

Mensen in nood

Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV