Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Uitzonderlijk hoge coronasterfte treft ook Peru

Artsen zonder grenzen

Het aantal mensen dat als gevolg van COVID-19 in Peru is overleden, steeg begin april met 50 procent. Het land telt nu relatief het hoogst aantal coronadoden ter wereld. Artsen zonder Grenzen signaleert dat ziekenhuizen overvol zijn en op instorten staan, en er is een groot tekort aan zuurstof en medisch personeel. Artsen en verplegers zijn overbelast en er zijn onvoldoende middelen voor intensieve zorg op de IC. Ook toegang tot vaccinaties is beperkt: slechts 3 procent van de bevolking heeft een eerste prik gehad. Om te voorkomen dat nog meer mensen overlijden, heeft de noodhulporganisatie een medische faciliteit met 50 bedden in Huacho, ten noorden van de hoofdstad Lima, opgezet.   

Sinds februari loopt het aantal COVID-doden en –besmettingen in het land erg op. In de eerste week van april lag het gemiddelde aantal besmettingen op 10.000 per dag; gemiddeld stierven er dagelijks 300 mensen (cijfers WHO). Het totale aantal besmettingen in het land is nu 1,7 miljoen, op een bevolking van 33 miljoen; het totaal aantal doden is 57.000. Peru telde daarmee in de maand april relatief het hoogste aantal coronadoden ter wereld, in verhouding tot de totale bevolking. Dat cijfer nam de eerste week van april met 50 procent toe. De Braziliaanse variant van het virus drijft de cijfers omhoog. 

Terughoudend in zoeken medische hulp

Peruanen zijn terughoudend om medische hulp te zoeken als ze coronasymptomen vertonen en vrezen het coronavirus in ziekenhuizen op te lopen. Ze kiezen daarom voor privéklinieken (die niet altijd beter zijn) of behandelen zichzelf. Teams van Artsen zonder Grenzen zien in veel steden mensen ’s nachts op straat staan om hun zuurstoftanks te vullen, zodat ze thuis voor hun familieleden kunnen zorgen. 

Lage vaccinatiegraad

De druk op de zorg wordt verergerd door een tekort aan vaccinaties. Peru heeft nog maar weinig vaccinaties ontvangen. Slechts drie procent van de bevolking is daardoor gevaccineerd. Jean-Baptiste Marion, landencoördinator Peru voor Artsen zonder Grenzen: “Alleen als er meer toegang tot vaccinaties is, kunnen we voorkomen dat nog meer mensen overlijden.”   

Medische faciliteit met 50 bedden 

Om de lokale gezondheidszorg te ontlasten, behandelt Artsen zonder Grenzen ten noorden van de hoofdstad Lima patiënten die in isolatie zijn en zuurstof nodig hebben. De organisatie heeft een medische faciliteit met 50 bedden opgezet. De ene helft van de bedden is gereserveerd voor klinisch bewaakte isolatie, de andere helft voor patiënten die zuurstof nodig hebben of in ernstige gezondheid verkeren. Ook helpt Artsen zonder Grenzen bij het identificeren van mensen die besmet zijn met het coronavirus.
Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

http://newsroom.artsenzondergrenzen.nl/198537-uitzonderlijk-hoge-coronasterfte-treft-ook-peru

Uitzonderlijk hoge coronasterfte treft ook Peru

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Artsen zonder grenzen
fondsen.org

Noma: een vergeten crisis

Noma moet erkend worden als een levensgevaarlijke ziekte. Onze teams voeren campagne om de kinderziekte toe te voegen aan de meest onderbelichte tropische ziektes. De

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV