Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Turks offensief in Syrië: 1,6 miljoen burgers in nood

Stichting Vluchteling maakt zich ernstige zorgen over de recente ontwikkelingen in Syrië, en veroordeelt de inval van Turkije. ‘Wij vrezen voor de grote impact van deze escalatie op burgers’ , zegt Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling.

Door de start van het Turkse offensief in Syrië afgelopen woensdag, is het leven van 1,6 miljoen burgers in het noordoosten van Syrië in gevaar. Al zo’n 200.000 mensen moesten de afgelopen dagen noodgedwongen op de vlucht slaan. 

Bovendien zijn veel Jezidi’s, die onlangs zijn vrijgekomen uit IS-gevangenkampen, als de dood om weer in handen te vallen van recent ontsnapte IS-strijders. De opvangkampen in de omliggende gebieden zijn ook overbelast en elke nieuwe verplaatsing van vluchtelingen zal de humanitaire hulpverlening verder bemoeilijken.

Ziekenhuizen zijn dicht, en de hulpverleners die nog in staat zijn gewonden te verzorgen, hebben nauwelijks middelen. Een waterstation voor het gouvernement Hassakeh is deze week gebombardeerd. Veel burgers moesten halsoverkop huis verlaten en zijn onder meer op de vlucht geslagen naar onder Raqqa. Deze stad is compleet verwoest door de strijd tegen IS. Daardoor zijn huisvesting en elektriciteit beperkt in Raqqa en de stad ligt bezaaid met niet-ontplofte mijnen.

Wat doet Stichting Vluchteling?

We blijven de situatie in het noordoosten van Syrië op de voet volgen. Al sinds 2012 bieden we hulp in Syrië. Vorig jaar hebben we al vele duizenden vluchtelingen geholpen in het land. In het noordoosten van Syrië bieden we gezondheidszorg, contant geld en psychosociale ondersteuning. Momenteel bieden we medische zorg en kraamzorg in Al Hol. Deze noodhulp hebben we gisterochtend gelukkig weer kunnen opstarten. De activiteiten van de mobiele klinieken die worden gesteund door onze partner IRC, ondervinden momenteel hinder van het offensief.

We verwachten nog veel meer hulp te moeten bieden, vooral in de vorm van onderdak, eten en schoon (drink)water voor de duizenden ontheemden.

We houden je op de hoogte. Volg onze website voor het laatste nieuws uit Syrië.

Wil je helpen? Dat kan door eenmalig te doneren.

 

(Fotocredit: Eddy van Wessel)

Turks offensief in Syrië: 1,6 miljoen burgers in nood

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV