TikTok gedagvaard om schending rechten kinderen

Terre des Hommes

Het bedrijf achter de app TikTok wordt door de Consumentenbond en de stichting Take Back Your Privacy (TBYP) voor de rechter gedaagd. Eerder legden de organisaties al eisen neer bij het bedrijf wegens het schenden van de privacy en de consumentenrechten van kinderen. Gesprekken hierover met TikTok liepen echter op niets uit. Terre des Hommes steunt de actie tegen TikTok, ook omdat de online veiligheid van de minderjarige gebruikers niet is gegarandeerd.

TikTok neemt privacyregels van kinderen totaal niet serieus

De eisende partijen willen dat TikTok stopt met zijn onrechtmatig handelen, alle illegaal verzamelde persoonsgegevens verwijdert en een schadevergoeding betaalt. De schadeclaim bedraagt 2 miljard euro, waarmee ieder gedupeerd kind een bedrag tussen de 1.000 en 1.500 euro krijgt, afhankelijk van de leeftijd. In 2020 maakte het moederbedrijf achter TikTok wereldwijd 19 miljard dollar winst.

1,5 miljoen kinderen gedupeerd

TikTok verzamelt al jarenlang illegaal veel te veel privégegevens van kinderen. Daarbij gaat het om geboortedata, telefoonnummers en e-mailadressen. Maar ook gevoelige informatie, zoals informatie over seksuele voorkeuren, religieuze overtuiging en zelfs biometrische gegevens (zoals gezichtsherkenning). Deze gegevens gebruikt het bedrijf om gericht advertenties te kunnen tonen aan kinderen. Voor kinderen onder de 16 jaar geldt dat de ouders toestemming moeten geven voor het maken van een profiel, het volgen en gebruiken van de app. TikTok doet dit niet en dit mag niet. Ook de Autoriteit persoonsgegevens (AP) doet daarom onderzoek naar TikTok. Volgens onderzoekers zijn meer dan 1,5 miljoen kinderen door TikTok gedupeerd. 

Ouders kunnen zich bij de claim aanmelden

De Consumentenbond en TBYP roepen consumenten op om de actie te steunen en zich aan te melden. Dat geldt met name voor ouders van kinderen die in Nederland TikTok (of de voorloper van TikTok, musical.ly) hebben gebruikt sinds 25 mei 2018. Aanmelden is gratis. Inmiddels hebben zich al ruim 11.500 mensen aangemeld.

Terre des Hommes ondersteunt de actie, samen met andere partijen zoals de Europese consumentenorganisatie BEUC, Platform Bescherming Burgerrechten, Bits of Freedom, Privacy First, Defence for Children, Bureau Jeugd en Media, KidsRights en onderzoeksinstelling Waag.

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/tiktok-gedagvaard-om-schending-rechten-kinderen

TikTok gedagvaard om schending rechten kinderen

Terre des Hommes

Kinderen en kansen

Stichting Terre des Hommes Nederland, Zoutmanstraat, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV