Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tijdelijk lage waterstand in de Groene Jonker

Natuurmonumenten

Wisselende waterstanden

De Groene Jonker bij de Nieuwkoopse Plassen heeft waterstanden die wisselen per seizoen. Zo is het hoog (nat) in de winter en laag (droog) in de zomer. Boswachter Martijn van Schie legt uit: “Op dit moment houden we de waterstand een aantal zomers lager dan voorgaande jaren. Dit doen we zodat het riet in de Groene Jonker een kans krijgt om te groeien. Bij een hogere waterstand vreten de ganzen de nieuwe aanwas direct weg.” Als je het land rondom het jonge riet droger houdt, komen de ganzen niet in de buurt en groeit het uit tot vitaal riet.

Zeldzame roerdomp

“Zodra het riet groeit, creëer je broedgelegenheid voor de roerdomp. Deze schuwe reigerachtige weet zich door zijn camouflagekleuren enorm goed te verbergen in het riet en daar helpen wij hem graag bij. De roerdomp is uiterst zeldzaam en meer dan welkom in de Groene Jonker. Net als andere vogels die van waterriet houden, zoals het baardmannetje”, vertelt boswachter Van Schie.

“Zodra het riet groeit, creëer je broedgelegenheid voor de roerdomp”, vertelt boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten.

Boswachter Martijn van Schie

Wachten op ‘gehoemp’

Wanneer een roerdomp een nest wil maken of al een nest heeft, zal hij dat luidruchtig laten horen met zijn ‘gehoemp’. Op een indrukwekkende manier blaast de vogel een misthoornachtig geluid uit, wat op meer dan een kilometer te horen kan zijn.

Riet al flink toegenomen

Inmiddels is dit het derde jaar dat het waterpeil lager staat. Zodra er voldoende riet gegroeid is, gaat het waterpeil weer naar het oorspronkelijke peil. “Op luchtfoto’s kunnen we zien dat het riet al flink is toegenomen”, vertelt boswachter Van Schie. Voor andere vogels die op de slikplaten naar voedsel zoeken, heeft de lagere waterstand geen effect.

Boswachter Martijn van Schie: “Op luchtfoto’s kunnen we zien dat het riet al flink is toegenomen.”

Boswachter Martijn van Schie

Meer werkzaamheden in de Groene Jonker

Er gebeurt meer in de Groene Jonker: vrijwilligers zijn weer duizenden wilgjes aan het trekken. Dit om te voorkomen dat het gebied een moerasbos wordt. Ook wordt op dit moment het Balkon van Verlangen vernieuwd.

Zelf de Groene Jonker ontdekken? De vogeltrek is in volle gang. Wandel deze route en kijk welke wintervogels al gearriveerd zijn.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/groene-jonker/nieuws/tijdelijk-lage-waterstand-de-groene-jonker

Tijdelijk lage waterstand in de Groene Jonker

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren

Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV