Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tien crises om in 2021 in de gaten te houden

Stichting Vluchteling

De wereld wordt in 2021 geconfronteerd met humanitaire crises van enorme omvang. Oorlogen, onderdrukking en de coronapandemie zorgen ervoor dat juist de meest kwetsbare mensen hard worden getroffen. Dit zijn de tien alarmerende crises die Stichting Vluchteling in 2021 nauwlettend in de gaten houdt.

Deze top 10 lijst moet toch een wake-up call zijn voor beleidsmakers, regeringsleiders, politici en bezorgde burgers. Deze crises hebben dringend internationale aandacht nodig.

Directeur Tineke Ceelen

10. Mozambique: stijgende humanitaire nood naarmate de opstand toeneemt

Vrouw, kind en man uit Mozambique. Foto van International Rescue Committee
Foto: IRC

Bevolking: 31,3 miljoen
Afhankelijk van hulp: 1,3 miljoen

Het aantal mensen in nood is in Mozambique bijna verdubbeld nu gewapende opstandelingen het Noorden van het land in hun greep houden, een land dat nog steeds worstelt met herstellen van twee krachtige cyclonen in 2019. Een nieuw strijdtoneel van jihadistisch extremisme, in de provincie Cabo Delgado, maakt Mozambique in 2021 een van de meest zorgwekkende landen.

9. Venezuela: corona verergert vluchtelingen- en economische crisis

Venezolaanse vluchtelingen op de vlucht naar Colombia

Bevolking: 28,7 miljoen
Afhankelijk van hulp: 7 miljoen

De ineenstorting van de olie-industrie en aanhoudende politieke instabiliteit in Venezuela zijn de oorzaak van een diepe economische crisis. Hierdoor is er een groot gebrek aan voedsel en medische zorg, waardoor de bevolking lijdt onder grote voedseltekorten en meer dan 5 miljoen Venezolanen op de vlucht is geslagen. Door corona en lockdowns keerden vele naar buurlanden gevluchte Venezolanen noodgedwongen terug. De slechte omstandigheden dwingen ze nu opnieuw te vertrekken.

Lees hier meer over de situatie en ons werk voor Venezolaanse vluchtelingen in Colombia.

8. Nigeria: conflict en risico op hongersnood in het noordoosten

Vrouw en kind uit Nigeria. Fotograaf: Chris de Bode
Foto: Chris de Bode

Bevolking: 206 miljoen
Afhankelijk van hulp: 8,9 miljoen

Zelfs na tien jaar van conflict, die miljoenen mensen op de vlucht deed slaan en confronteert meteen voedselcrisis, neemt het geweld in het noordoosten van Nigeria nog steeds toe. Onschuldige burgers zijn de dupe van het conflict; Nigeria was een van de dodelijkste crises voor burgers in 2020. Het blijft een zeer complexe plek voor hulpverleners om noodhulp te verlenen.

Klik hier voor informatie over ons werk in Nigeria.

7. Zuid-Soedan: herstel van burgeroorlog komt in gevaar

Kinderen in Zuid-Soedan

Bevolking: 11,2 miljoen
Afhankelijk van hulp: 7,5 miljoen

De humanitaire nood en een kwetsbaar vredesakkoord staan onder enorme druk. Begin 2020 is een nieuwe eenheidsregering aangetreden. Ze staat voor de uitdaging om het land te helpen bij het herstel van de burgeroorlog te midden van aanhoudende conflicten en geweld, etnische spanningen en enorme voedselonzekerheid. En dat in een van de zwakste gezondheidssystemen ter wereld.

Lees hier meer over ons werk in Zuid – Soedan.  

6. Burkina Faso: snelst groeiende humanitaire crisis ter wereld

Kinderen in Burkina Faso

Bevolking: 20,9 miljoen
Afhankelijk van hulp: 3,5 miljoen

De humanitaire situatie in Burkina Faso blijft verslechteren. Twee jaar geleden had het land nog vrijwel niet te maken met conflicten of ontheemding. Toenemend geweld heeft meer dan één miljoen mensen op de vlucht gejaagd, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Het land kent de snelst groeiende humanitaire crisis van de wereld.

Klik hier voor meer informatie over de situatie en ons werk in Burkina Faso.  

5. Ethiopië: een nieuw conflict bedreigt de hele regio

Vluchtelingen uit Tigray, Ethopie bij grensgebied Hamdayet, in Soedan. Fotograaf: Joost Bastmeijer
Foto: Joost Bastmeijer. Locatie: Hamdayet, grensgebied Soedan.

Bevolking: 115 miljoen
Afhankelijk van hulp: 2,3 miljoen

In 2020 eist het conflict in Tigray een grote tol. Nu het conflict lijkt te escaleren, zal het aantal mensen op de vlucht waarschijnlijk sterk toenemen. Tegelijkertijd zorgen klimaatverandering, de grootste sprinkhanenplaag sinds decennia en de coronapandemie ervoor dat het aantal mensen in nood stijgt tot de op één na hoogste ter wereld in 2021.

Lees hier meer over ons werk in Ethiopië.

4. Democratische Republiek Congo: ongekende hongercrisis

Democratische Republiek Congo

Bevolking: 89,6 miljoen
Afhankelijk van hulp: 19,6 miljoen

Het oosten van de Democratische Republiek Congo kampt al ruim twintig jaar met gewapend conflict, voedseltekorten en epidemieën. Het is een van de meest complexe en langdurige humanitaire crises in de wereld. Er zijn nu meer mensen die in Congo worden geconfronteerd met een ernstige voedselcrisis dan ooit tevoren in welk land dan ook. Naast geweld heeft Congo ook te kampen gehad met uitbraken van ebola en corona.

Lees hier meer over ons werk in DR Congo.  

3. Syrië: de dodelijkste plek op aarde voor hulpverleners

Mensen op de vlucht uit Syrie

Bevolking: 17,5 miljoen
Afhankelijk van hulp: 13 miljoen

Het jaar 2021 markeert een decennium van conflict in Syrië, waarin geweld, ontheemding en humanitaire nood blijven toenemen. Syrië is het dodelijkste land ter wereld voor hulpverleners. Aanvallen op hulpverleners, burgers, huizen en ziekenhuizen komen veel voor. De helft van de gezondheidsfaciliteiten is niet meer of slechts voor een deel functioneel, waardoor het vermogen van Syriërs om corona het hoofd te bieden, wordt ondermijnd.

Klik hier voor meer informatie over Syrië.  

2. Afghanistan: vastgelopen vredesproces wordt bedreigd

Kind in Afghanistan

Bevolking: 38.9 miljoen
Afhankelijk van hulp: 18.4 miljoen

Voortdurende onzekerheid vormt een bedreiging voor het vredesproces. Daarnaast nemen na vier decennia van crises de humanitaire noden in Afghanistan snel toe te midden van de coronapandemie en het aanhoudende geweld. Waarbij het aantal mensen dat afhankelijk is van hulp begin 2021 bijna verdubbeld is ten opzichte van een jaar eerder.

Klik hier voor meer informatie over Afghanistan. 

1. Jemen: een burgeroorlog en dreigende voedselcrisis

Mensen in Jemen, waar de grootste humanitaire crisis ter wereld plaatsvindt.

Bevolking: 29,8 miljoen
Afhankelijk van hulp: 24,3 miljoen

In Jemen vindt op dit moment de grootste humanitaire crisis ter wereld plaats. In het land woedt al vijf jaar een vreselijke burgeroorlog. Veel mensen zijn ondervoed en ziektes als cholera en corona verspreiden zich snel door een tekort aan medische voorzieningen. De omstandigheden in Jemen zijn zwaar, 80% van de bevolking heeft hulp nodig. Naarmate de coronapandemie de economische crisis van het land verergert en er geen politieke oplossing in zicht is, loopt Jemen het risico op een voedselcrisis.

Klik hier voor meer informatie over Jemen. 

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2021/1/10crises

Tien crises om in 2021 in de gaten te houden

Stichting Vluchteling

Mensen in nood

Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV