Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Teams bieden hulp na explosie Beiroet

Artsen zonder grenzen

Afgelopen dinsdag (4 augustus) vond er een enorme explosie plaats in het havengebied van Beiroet. Gebouwen werden weggevaagd en alle ramen in de omgeving van de explosie zijn gesneuveld. Er zijn al 135 slachtoffers te betreuren, ruim 5000 mensen zijn gewond geraakt en 300.000 mensen zijn van de ene op de andere dag dakloos geworden. ‘Meteen na de explosie zijn onze teams in actie gekomen,’ zegt Jonathan Whittal, noodhulpcoördinator in Libanon.

Ziekenhuizen overbelast

In de eerste uren na de explosie werden de ziekenhuizen in de stad overspoeld met gewonden. Medische faciliteiten in de buurt van de haven zijn compleet verwoest of dusdanig beschadigd dat patiënten noodgedwongen zijn overgebracht naar nog operationele ziekenhuizen elders.

‘Een aantal van onze collega’s zijn direct naar ziekenhuizen en klinieken gegaan om een helpende hand te bieden.’ zegt Whittal. Om patiënten op te vangen en de druk op de ziekenhuizen in de stad te verlichten hebben onze de teams de operatiecapaciteit in een van onze ziekenhuizen in het noordoosten van het land vergroot.

Wat doen onze teams nog meer?

‘Onze teams werken hard om de mensen in Beiroet te helpen in deze verschrikkelijke omstandigheden,’ zegt Whittal. ‘Direct na de ramp hebben we ziekenhuizen en klinieken voorzien van eerstehulpkits, chirurgische maskers en medicijnen. Ook brengt een speciaal noodhulpteam op dit moment de meest dringende noden in de ziekenhuizen in de stad in kaart. Meer medisch apparatuur en materialen zijn onderweg.’

‘Onze teams werken hard om de mensen in Beiroet te helpen in deze verschrikkelijke omstandigheden’

Jonathan Whittal, noodhulpcoördinator in Libanon

Mobiele klinieken

‘Wat we zien is dat veel gewonden in de omgeving van de explosie nog niet de medische hulp krijgen die zij nodig hebben. We onderzoeken of we mobiele klinieken kunnen inzetten om ook deze mensen te bereiken.’

300.000 mensen dakloos

Door de explosie zijn ruim 300.000 mensen van de ene op de andere dag dakloos geworden. De schokgolf van de explosie heeft hele gebouwen weggevaagd. Alle ramen in de wijde omtrek zijn gesneuveld en veel huizen zijn door de klap onbewoonbaar geworden.

Situatie al kritiek voor explosie

‘De situatie in Libanon was al kritiek voor deze explosie,’ zegt operationeel coördinator Emmanuel Massart vanuit Libanon. ‘Het aantal mensen met COVID-19 was aan het toenemen in de laatste weken. Sommige ziekenhuizen zaten al tegen hun maximale capaciteit aan door de toename van het aantal patiënten. De explosie heeft ervoor gezorgd dat een al moeilijk situatie is verworden tot complete chaos.’

Libanon hard getroffen

Naast de toename van het aantal patiënten met het coronavirus gaat de bevolking van Libanon ook gebukt onder een economische crisis. Een van de gevolgen hiervan is dat veel mensen niet of beperkte toegang hebben tot medische zorg. De explosie van afgelopen dinsdag is de volgende crisis die het land treft.

Luister naar Operationeel coördinator Emmanuel Massart vanuit Beiroet

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/teams-bieden-hulp-na-explosie-beiroet/

Teams bieden hulp na explosie Beiroet

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV