Teams Artsen zonder Grenzen waarschuwen voor derde verwoestende coronagolf Brazilië

Artsen zonder grenzen

De COVID-19-situatie in Brazilië is opnieuw zeer zorgwekkend. Experts waarschuwen voor een derde verwoestende golf. De Braziliaanse overheid blijft het belang van afstand houden en het dragen van een mondmasker negeren. Ook ontbreekt het aan een gecentraliseerde aanpak. In Brazilië zijn er inmiddels meer dan 500.000 mensen overleden door het coronavirus. Ook blijven er maar nieuwe besmettingen bij komen, meer dan 70.000 per dag. Onze teams staan voor grote uitdagingen. Maar blijven zich inzetten om de meest kwetsbare mensen in steden en afgelegen gebieden te helpen.

Aantal mensen met COVID-19 nooit gedaald

‘Het is moeilijk te zeggen of we aan het begin van een nieuwe coronagolf staan. Want sinds het begin van de pandemie hebben we nooit een substantiële daling gezien van het aantal mensen met COVID-19 ’, zegt Antonio Flores, onze specialist in infectieziekten.

Koeler weer zorgt voor stijging

De komst van de winter brengt nog meer complicaties met zich mee. Meestal brengt het koelere weer een stijging met zich mee van het aantal mensen met ‘gewone’ griep en andere luchtwegaandoeningen. Naarmate mensen met het coronavirus besmet raken, zal het gezondheidssysteem nog meer onder druk komen te staan.

Onze hulpverleners geven voorlichting over het coronavirus aan mensen op straat. © Mariana Abdalla/MSF
Onze hulpverleners geven voorlichting over het coronavirus aan mensen op straat. © Mariana Abdalla/MSF
José Alberto Alves, beter bekend als "seu Dedé", is een gemeenschapsleider in Fortaleza. Met een fiets en een luidspreker werkte hij met ons samen.
José Alberto Alves, beter bekend als “seu Dedé”, is een gemeenschapsleider in Fortaleza. Met een fiets en een luidspreker werkte hij met ons samen.

Gebrek aan infrastructuur

Op Ilha do Marajó, een kusteiland aan de monding van de Amazone, ondersteunen we de zorg in de stad Portel. Vanwege de extreme afgelegen ligging en het gebrek aan infrastructuur worstelen ze hier om de pandemie te bestrijden. Onze teams geven trainingen aan zorgmedewerkers in het enige ziekenhuis in het hele gebied. Ook helpen we de patiëntenstromen, protocollen en de mentale gezondheid van het personeel te verbeteren. ‘Ons doel is om de meest kwetsbaren van Portel te bereiken en hen de zorg te bieden die ze nodig hebben,’ vertelt Juan Carlos Arteaga, onze projectcoördinator in Portel.

Voorbereiden op derde golf

‘We bereiden artsen en verpleegkundigen zo goed mogelijk voor op een toestroom van COVID-19-patiënten, mocht de derde golf het gebied treffen’, vertelt Juan Carlos. Onze teams runnen ook mobiele klinieken voor de zorg voor patiënten in de meest afgelegen gebieden van de regio.

Mobiele klinieken in Fortalenza, Ceará

‘De toegang tot medische zorg is niet vanzelfsprekend hier’, zegt Daniela Cerqueira Batista, onze projectcoördinator in Fortaleza. Fortaleza is de hoofdstad van de deelstaat Ceará in het noordoosten van Brazilië. We staan voortdurend in contact met gemeenschapsleiders en ze zijn erg blij dat we de zorg bieden die ze echt nodig hebben.’ Met twee mobiele klinieken bieden we medische zorg dichtbij huis. Net als in Portel voeren teams elke dag sneltesten uit, bezoeken ze COVID-19-patiënten en bieden we mentale zorg. We ondersteunen ook de vaccinatiecampagnes en geven gezondheidsvoorlichting aan mensen op straat.

Onze mobiele kliniek staat in Fortaleza hier kunnen alle mensen uit de buurt langskomen voor de juiste zorg.
Onze mobiele kliniek staat in Fortaleza hier kunnen alle mensen uit de buurt langskomen voor de juiste zorg. © Mariana Abdalla/MSF
Verpleegkundige Jaqueline praat met een patiënt in de mobiele kliniek in Fortaleza.
Verpleegkundige Jaqueline praat met een patiënt in de mobiele kliniek in Fortaleza. © Mariana Abdalla/MSF

Trainingen om protocollen en patiëntenstromen te verbeteren

In de deelstaat Bahia, in het noordoosten van Brazilië, werken we in de steden Cocos, Xique-Xique en Riachão das Neves. Met een ervaren team ondersteunen we de GGD om hen klaar te stomen voor de derde golf. Onze hulpverleners geven trainingen om de COVID-19-protocollen en patiëntenstromen te verbeteren. We voeren sneltests uit en gaan langs bij coronapatiënten thuis.

We helpen het gezondheidssysteem te versterken, zodat coronapatiënten de best mogelijke zorg krijgen.

Fabio Biolchini,, projectcoördinator in Brazilië

Onze hulp in Brazilië

In april 2020 zijn we onze COVID-19-activiteiten in Brazilië gestart met hulp aan daklozen in São Paulo. Sindsdien hebben onze teams in acht Braziliaanse staten gewerkt en meer dan 50 gezondheidsinstellingen ondersteund. De nadruk ligt hierbij op de zorg voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Naarmate de pandemie vorderde, zijn we steeds meer klinieken en ziekenhuizen gaan ondersteunen. Die niet de capaciteit hebben om zorg te bieden aan de enorme aantallen Brazilianen die ziek zijn en sterven aan COVID-19. We zorgen momenteel voor COVID-19-patiënten in het noorden van Brazilië, in de staten Rondônia, Roraima en de Amazone.

Het medische team  bezocht Ana en Marcos de Oliveira in hun huis in het Grande Bom Jardim-gebied, Fortaleza, een paar dagen nadat ze positief waren ge
‘Mijn man kreeg eerst COVID-19 en toen kreeg ik het. Ik denk dat als ik niet was ingeënt, dat ik veel zieker zou zijn geworden,’ vertelt Ana.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/verwoestende-coronagolf-brazilie/

Teams Artsen zonder Grenzen waarschuwen voor derde verwoestende coronagolf Brazilië

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV