Synthetische microvezels en de vatbaarheid voor COVID-19

De kans is groter dat je sterft aan COVID-19 wanneer de lucht vervuild is met fijnstof. Amerikaanse onderzoekers van Harvard University trokken afgelopen april deze conclusie. De hoeveelheid stikstof is het grootst in stedelijke gebieden. De onderzoekers stellen dat COVID-19 meer slachtoffers maakt in stedelijke gebieden dan elders, waar de lucht schoner is. Het onderzoek corrigeerde voor andere factoren, zoals leeftijd, roken of overgewicht.

Ook in Nederland zijn er sterke vermoedens van een verband tussen hoge
concentraties fijnstof en slachtoffers van COVID-19. In gebieden met intensieve veeteelt is de ammoniak een belangrijke oorzaak van fijnstof. Dat beïnvloedt de gezondheid en mensen zijn dan extra vatbaar voor COVID-19.

VIRUS OVERLEEFT EEN
TIJDJE OP PLASTIC, OOK IN DE LUCHT

Fijnstof in de lucht bestaat óók uit microvezels en plastic stof. Een ander Amerikaans onderzoek toonde aan dat het coronavirus tot 72 uur kan overleven op plastic en metaal. Mensen kunnen dus besmet raken door aanraking van plastic of andere materialen. Dit onderzoek analyseerde ook de stabiliteit van het virus in de lucht, waar het zich kan hechten aan aerosolen (in vloeibare of vaste vorm). De onderzoekers konden het virus drie uur lang in de lucht detecteren.

MICROVEZELS IN DE LUCHT

Een vorig jaar verschenen onderzoek rapporteerde dat er in Londen twintig keer zoveel plastic microvezels in de lucht waren (van eenzelfde grootte) als op een afgelegen plek in de Pyreneeën. Die microvezels komen onder meer vrij van synthetische kleding. Het machinaal wassen en drogen van kunststof kleding vormt met miljoenen vezels per wasbeurt een grote bijdrage aan de plasticsoep.

Indien het coronavirus twee tot drie dagen kan overleven op plastic, moet dat ook het geval zijn op synthetische microvezels of plastic stof in de lucht.

MEER ONDERZOEK IS NODIG

Aangezien kunststof niet op natuurlijke wijze vergaat, neemt de concentratie van plastic in het milieu alsmaar toe. Dat geldt ook voor het aantal microplastics in de lucht. We ademen ze in. De vraag of de aanwezigheid van microplastics in de lucht bijdraagt aan de kans geïnfecteerd te worden door COVID-19 is voor zover ons bekend nog niet onderzocht.

Plastic Soup Foundation hoopt dat er daarom snel gericht onderzoek komt naar de relatie tussen COVID-19 (en verwante virussen) en microplastics in de lucht.

Het bericht Synthetische microvezels en de vatbaarheid voor COVID-19 verscheen eerst op Plastic Soup Foundation.

Synthetische microvezels en de vatbaarheid voor COVID-19

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV