Stichting Melania Ontwikkelingssamenwerking bestaat 100 jaar

Stichting Melania

Melania steunt groepen vrouwen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Ondernemende vrouwen spelen een belangrijke rol in het terugdringen van armoede. Met de opbrengst van landbouw, veeteelt, of ambachtelijk werk kunnen ze hun eigen bestaan naar een hoger plan tillen: hun gezin onderhouden, hun kinderen naar school sturen en aansluiten bij de beschikbare medische zorg. Melania bestaat uit vrijwilligers die hun professie, ervaring en tijd inzetten om deze ambities mogelijk te maken en aandacht te vragen voor de positie van vrouwelijk ondernemerschap, wereldwijd.

Korte geschiedenis

Melania is opgericht in 1921 als initiatief binnen de Katholieke missie om te investeren in de ontwikkeling van vrouwen in Nederlands-Indië. Destijds door het opstarten van grote projecten als ziekenhuizen en scholen. De projecten werden gefinancierd vanuit middelen die in Nederland werden geworven via collectes en activiteiten van groepen vrouwen.

Na de Tweede Wereldoorlog verschoof de focus naar kleinere projecten in meerdere landen. Dit gebeurde onder invloed van donateursgroepen die er door het hele land waren ontstaan. Nederlandse vrouwen oriënteerden zich op de samenleving en toonden zich solidair met andere vrouwen. Naast het doneren werd er ingezet op bewustwording en draagvlakversterking voor ontwikkelingssamenwerking.

Begin deze eeuw is de traditionele achterban van Melania verouderd en gekrompen. Een nieuwe lichting ondernemende vrouwen vindt elkaar met inzet van sociale media en via het opzetten van eigentijdse sponsoractiviteiten zoals, bijvoorbeeld, een fietsreis door Rwanda met bezoek aan de projecten, en dit jaar een meerdaagse bergwandeltocht rond de Mont Blanc.

Anno 2021 is de doelstelling van Melania nog steeds relevant en actueel. De aanpak is door de jaren heen verschoven van liefdadigheid naar empowerment, gestoeld op de Theory of change. Deze veranderingstheorie is een erkend hulpmiddel voor organisaties zonder winstoogmerk om kenbaar te maken hoe ze hun impact willen bereiken. Het helpt Melania om helder te krijgen waaraan de donaties het best te besteden en hoe haar vrijwilligers efficiënt en effectief kunnen werken.

Festiviteiten

Op 10 oktober wordt het jubileum gevierd met een congres in Utrecht. De website bevat actuele informatie over het programma: https://melania.nl/melania-100-jaar/

Stichting Melania Ontwikkelingssamenwerking bestaat 100 jaar

Stichting Melania

Ontwikkelingshulp

Postbus 28, 2501 CA Den Haag

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV