Statiegeld op blikjes? YES WE CAN!

Plastic Soup Foundation

Met deze enthousiaste slogan starten 140 gemeenten, bedrijven en organisaties vandaag de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie. Het doel? Politici een extra zetje geven om snel statiegeld op blikjes in te voeren. Plastic Soup Foundation heeft zich bij dit initiatief aangesloten en steunt de oproep van de Statiegeldalliantie van harte.  

Jeroen Dagevos, hoofd programma’s bij Plastic Soup Foundation:  

Blikjes behoren in al onze afvalonderzoeken tot het vaakst gevonden zwerfvuil. En eerdere tellingen door Rijkswaterstaat tonen aan dat het aantal blikjes in het milieu eerder toeneemt dan afneemt. Des te belangrijker is de oproep aan de politiek om niet tot het najaar van 2021 te wachten, maar om dit beslismoment te vervroegen voor een snelle invoering van statiegeld op blikjes. 

EEN GEZAMENLIJKE OPROEP 

Het Gentse communicatiebureau Bigtrees ontwierp een wervend campagnebeeld dat het positieve gevoel rond statiegeld goed uitstraalt. Het Yes We Can-blikje komt in vier frisse kleuren. De hand die het vasthoudt, geeft een ‘thumbs up’ voor statiegeld. De achtergrond van elk beeld is uniek voor elke gemeente, organisatie of bedrijf. Zo komt de kracht van de Statiegeldalliantie – namelijk dat zoveel verschillende partijen zich achter één oproep scharen – in deze beeldcampagne duidelijk naar voren. 

‘Bij de politici in de Tweede Kamer en kabinet is heel veel goede wil om dit ook te doen. Samen met al die gemeenten, organisaties en bedrijven willen we de politici aanmoedigen om nu door te pakken, en statiegeld op blikjes snel in de wetgeving te zetten,’ zegt de Statiegeldalliantie. 

VERVROEG HET BESLISMOMENT 

Dit is zelfs deze regeerperiode nog mogelijk. Het beslismoment staat gepland voor het najaar van 2021 en de industrie kreeg nog even de kans om zelf het aantal zwerfblikjes te verminderen. Maar de tellingen door Rijkswaterstaat tonen nu al aan dat het aantal blikjes in de natuur niet daalt, maar juist sterk stijgt met 19 procent. ‘De verklaring van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven in het Algemeen Dagblad van 11 november dat daarom overwogen kan worden om de beslissing begin 2021 te nemen is heel positief,’ zegt de Statiegeldalliantie. Een vergelijkbare vervroeging van het besluit gebeurde in april ook voor statiegeld op kleine plastic flessen. De vraag is dat het kabinet dit nu ook voor de blikjes doet. 

SLUIT OOK AAN  

Elke gemeente, bedrijf of organisatie kan zich geheel gratis aansluiten bij de kleurrijke Yes We Can-campagne. Ook als ze niet aangesloten zijn bij de Statiegeldalliantie. ‘We roepen alle gemeenten, bedrijven en organisaties op om mee te doen en deze feelgood campagne mee te doen groeien. Zo geven we de politici het laatste motiverende zetje zodat statiegeld op blik er echt komt. En zo zorgen we samen voor een mooiere leefomgeving. Statiegeld op blikjes? Yes We Can!’ besluit de Statiegeldalliantie. 

Wil je meer weten over de Yes We Can-campagne? Ga naar de website van de Statiegeldalliantie en sluit je aan namens jouw gemeente, bedrijf of organisatie.  

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/11/statiegeld-op-blikjes-yes-we-can/

Statiegeld op blikjes? YES WE CAN!

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV