Statement NGO’s: Moedige Afghanen in de steek gelaten door bange politici

Samen met andere ngo’s hebben we onderstaand statement uitgebracht met daarin een dringende oproep aan het kabinet verantwoordelijkheid te nemen voor Afghaanse tolken en andere groepen die zich hebben ingezet voor Nederland en voor de grotere missie waar Nederland voor staat.

‘Kabinet laat Afghanen die hun leven riskeren in de steek’

De noodkreten die ons bereiken sinds de opmars van de Taliban in Afghanistan zijn ongekend. Noodkreten van onze collega’s, van mensen die voor de Nederlandse overheid hebben gewerkt en van familieleden van Afghanen in Nederland. Noodkreten van mensen die zich hebben ingezet voor Nederland en voor de grotere missie waar Nederland voor staat. Mensen die geloven in mensenrechten en democratie en bereid zijn daar veel risico’s voor te lopen – letterlijk hun leven ermee op het spel hebben gezet en nog steeds zetten. Moedige Afghanen die nu in de steek worden gelaten door bange politici.

Het kabinet kiest er voor om alleen nog Nederlanders en ingezetenen, defensie-tolken en hun gezinsleden te helpen naar Nederland te komen en laat daarmee alle andere vragen om hulp links liggen.

Wij roepen het kabinet op om zich niet langer te laten leiden door beeldvorming en angst, maar haar verantwoordelijkheid te nemen. Volg de wens van de Kamer, voer de motie Belhaj c.s. uit en breng tolken en andere groepen die zich hebben ingezet voor Nederland en voor de grotere missie waar Nederland voor staat zo snel mogelijk in veiligheid naar Nederland. Mensen die geloven in mensenrechten en democratie en bereid zijn daar hun leven voor op het spel te zetten.

De Nederlandse overheid is schatplichtig aan die groep. We doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om haar rug recht te houden en niet te accepteren dat het kabinet deze groep in de steek laat.

VluchtelingenWerk Nederland
Amnesty Nederland
Cordaid
Oxfam Novib
Defence for Children
Save the Children
CARE
Stichting KEIHAN
WO=MEN
PAX
UAF

Dit artikel is afkomstig van de website van Vluchtelingenwerk:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/moedige-afghanen-de-steek-gelaten-door-bange-politici

Statement NGO’s: Moedige Afghanen in de steek gelaten door bange politici

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV