Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Start werkzaamheden groeve America

Natuurmonumenten

Werkzaamheden in de groeve

De groevewand wordt ontdaan van boom-, struikvormers en klimplanten (clematis). De verruigde groevebodem gaan we licht plaggen om ervoor te zorgen dat de groei van woekerende soorten zoals vlinderstruik en braam tegen wordt gehouden. Aansluitend aan deze werkzaamheden creëren we een toegang naar de achterliggende groeve waar ook opschoonwerkzaamheden gebeuren. De verwachting is dat de werkzaamheden maandag 21 september starten en ongeveer 3 weken duren. De aannemer zet een verkeersregelaar in.

Nieuwe eigenaar

Na een efficiënte grondruiling met Staatsbosbeheer is Natuurmonumenten sinds kort eigenaar van de voormalige dagbouwgroeve America, gelegen in het Biebosch gelegen tussen Valkenburg en Sibbe. Deze dagbouwgroeve America is reeds lange tijd niet meer in gebruik. Diverse zeldzame kalkflora gedijt uitzonderlijk goed in deze (mergel)groeves en is daardoor ecologisch zeer waardevol. 

Beheer van kalkgraslanden en rotswanden

In eerste instantie moet achterstallig beheer weggewerkt worden en dat betekent dat er ook bomen verwijderd dienen te worden. Deze ingreep is dan ook  grootschaliger en duurder. Na de werkzaamheden zetten we schapen begrazing in om de groeve open te houden, zaden te verspreiden en door vertrapping en mest pionier milieus te creëren. Op deze manier wordt op een duurzame manier de gewenste situatie voor de toekomst in stand gehouden. De werkzaamheden voor de kalkflora in groeve America zijn mede mogelijk gemaakt door LIFE Pays Mosan. Dit Europese subsidietraject wil de bevordering van dier- en plantensoorten in de grensregio voor kalkgraslanden en rotswanden financieren. Deze groeve kan dienen als een belangrijke locatie voor beide typen.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/genhoes/nieuws/start-werkzaamheden-groeve-america

Start werkzaamheden groeve America

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren

Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV