Situatie in Libische detentiecentra onhoudbaar

Artsen zonder grenzen

Het aantal migranten en vluchtelingen dat vastzit in detentiecentra in Tripoli, Libië is de afgelopen vijf dagen meer dan verdrievoudigd. Dit is het gevolg van de massale, soms gewelddadige arrestaties van afgelopen weekend in Tripoli. Hierbij hebben de Libische autoriteiten zeker vijfduizend mensen vastgezet in detentiecentra. Deze mensen moeten direct worden geëvacueerd naar een veilige plaats en er moet zo snel mogelijk een einde komen aan dit onmenselijke systeem. De Nederlandse overheid moet de meest kwetsbare vluchtelingen uit de Libische detentiecentra opnemen nu de situatie daar nog verder verslechterd.

Massa-arrestaties in Libië

Eind september hervatte onze teams de medische hulp in drie detentiecentra in Tripoli. Dit na beloften van de Libische autoriteiten dat de omstandigheden in de detentiecentra zouden verbeteren. Door de gevolgen van de massale arrestaties is het duidelijk dat deze beloften zijn gebroken. Na de massa-arrestaties hebben onze teams geen wekelijkse medische zorg kunnen geven aan kwetsbare migranten en vluchtelingen in de mobiele klinieken in Tripoli. Mensen die dringend medische hulp nodig hebben durven de straat niet op uit angst om ook gearresteerd te worden.

Zeer dichtbevolkte cellen

Na de arrestaties zijn mensen gevangengezet in detentiecentra die door de Libische autoriteiten gerund worden. Ze zitten opgesloten in onhygiënische en zeer dichtbevolkte cellen met amper schoon water, voedsel en toiletten. In de afgelopen twee dagen hebben onze teams twee detentiecentra kunnen bezoeken waar mensen die afgelopen weekend zijn opgepakt vastzitten: Shara Zawiya en Al-Mabani.

Littekens bij man in detentiecentrum Zintan, Libië. © Jérôme Tubiana/MSF
© Jérôme Tubiana/MSF
Een jong stel is apart van elkaar opgesloten in een detentiecentrum in Libië.
©Sara Creta/MSF

Een toilet voor 120 mensen

In het Shara Zawiya detentiecentrum, waar normaal gesproken 200-250 mensen worden vastgehouden, zagen we meer dan 550 vrouwen en kinderen op elkaar gepakt in de cellen, waaronder zwangere vrouwen en pasgeborenen. Zo’n 120 mensen delen noodgedwongen één toilet en de ruimtes staan vol met emmers urine. In het Al-Mabani detentiecentrum zagen we cellen die zo overvol zijn dat gevangenen gedwongen worden om te staan. Buiten de cellen worden honderden vrouwen en kinderen vastgehouden zonder schaduw of beschutting. Sommige van hen hadden al drie dagen niet gegeten. Op de grond zagen we meerdere bewusteloze mannen, die dringend medische hulp nodig hadden. Een groep mensen die probeerde te vluchten werd met extreem geweld tegengehouden.

Hervestig de meest kwetsbaren in Nederland

We roepen de Libische autoriteiten op om met veilige en menswaardige alternatieven te komen voor de detentiecentra. En het onmiddellijk mogelijk maken van de evacuatie- en hervestigingsvluchten uit Libië. De Nederlandse overheid moet de meest kwetsbare vluchtelingen opvangen uit de Libische detentiecentra of uit Rwanda en Niger, waar vluchtelingen worden opgevangen door het Emergency Transit Mechanisme van de UNHCR. Nederland heeft in 2017 toegezegd vluchtelingen uit de Libische detentiecentra die hier zitten te hervestigen.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/overvolle-detentiecentra-libie/

Situatie in Libische detentiecentra onhoudbaar

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood

Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV