Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Siege Watch rapport beschrijft verschrikkingen belegeringen in Syrië

18-09-2018

Gisteren spraken president Poetin en president Erdogan met elkaar in Sochi over de toekomst van de provincie Idlib in Noordwest-Syrië. “We hopen nog steeds dat een diplomatieke overeenkomst een militaire aanval op Idlib kan voorkomen”, zegt Marjolein Wijninckx, PAX.

“Het is moeilijk om zo’n aanval op 2,5 miljoen mensen voor te stellen – het kan de ergste episode van de oorlog worden. Mensen die zijn gedeporteerd uit voorheen belegerde gebieden worden opnieuw bedreigd in Idlib, terwijl ze nog geen kans hebben gehad om te herstellen van het bloedbad dat ze hebben overleefd”, zegt Wijninckx.

Volgens het tiende en laatste Siege Watch kwartaalrapport, dat vandaag is gepubliceerd, zijn naar schatting 2,2 miljoen Syriërs, de overgrote meerderheid van hen burgers, in de loop van de oorlog met geweld naar het Noordwesten van Syrië verplaatst. Meer dan 110.000 mensen zijn al eens verdreven, uit verschillende buitenwijken rond Damascus, waaronder Oost-Ghoutha, en vanuit de provincie Homs. Zij lopen opnieuw gevaar slachtoffer te worden van een offensief van het Assad-regime en haar Russische en Iraanse bondgenoten. Eerdere belegeringen eindigden in gedwongen overgave, waarbij honderdduizenden mensen, strijders en burgers, gedeporteerd werden naar Idlib. Deze keer is er geen uitwijkmogelijkheid meer.

Het jongste Siege Watch-rapport beschrijft de laatste fase van de belegeringsstrategie van het Assad-regime, waarbij burgers uitgehongerd en collectief gestraft werden om ze tot overgave te dwingen.  Rusland speelde een steeds grotere rol in deze laatste fase van de  belegeringsstrategie  en nam de leiding in de onderhandelingsprocessen. 

Mensen die in de voormalig belegerde gebieden gebleven zijn, lopen nog steeds in gevaar gearresteerd te worden. Anderen die gedwongen verplaatst zijn, ondervinden nog dagelijks fysieke en psychische schade van de maandenlange ontberingen door de belegering. “Mensen zijn gedesillusioneerd, ze hebben geen vertrouwen meer in de internationale gemeenschap”, zegt Wijninckx. “Dit is de laatste kans die de internationale gemeenschap heeft om een bloedbad in Idlib af te wenden en om de miljoenen mensen die in Idlib vastzitten te laten zien dat ze hun roep om waardigheid ondersteunen.”

Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Midden-Oosten

Siege Watch rapport beschrijft verschrikkingen belegeringen in Syrië

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV