Shell’s klimaatplannen verergeren de klimaatcrisis

Milieudefensie

andaag verschijnt Shell’s jaarverslag over duurzaamheid. De plannen van Shell voor de komende jaren beloven weinig goeds voor de toekomst van onze planeet.

Veel meer gas

Om de wereldwijde klimaatdoelen te halen, is het belangrijk dat de productie van olie, gas en kolen zo snel mogelijk daalt. Shell belooft ook een kleine daling van de olie productie.  Maar daar staat tegenover dat Shell veel meer gas wil produceren. Shell zegt het klimaatakkoord van Parijs serieus te nemen. Maar als dat echt zo was, zou het bedrijf vanaf nu flink minder naar olie en gas boren.

Een bos zo groot als Brazilië

Shell kiest voor een hele andere aanpak. Het bedrijf gaat niet minder uitstoten, maar lijkt vooral van plan zijn CO2-uitstoot te compenseren. Bijvoorbeeld door bossen aan te planten en te vertrouwen op technologie om CO2 af te vangen en onder de grond op te slaan. De zogeheten CCS-installaties.

Vooral de schaal waarop Shell dit wil gaan doen is ongeloofwaardig.  Shell wil een bos aanplanten dat zo groot is als Brazilië. De vraag is niet alleen waar Shell deze bomen wil planten, maar ook of het wel genoeg is. Wetenschappers denken dat dit bos misschien wel 2 of 3 keer zo groot zou moeten zijn.

En in 2035 genoeg broeikasgassen af te kunnen vangen, zou er elke 2 weken een nieuwe CCS-installatie bijgebouwd moeten worden. Shell heeft op dit moment maar 1 CCS-installatie die het doet, dus het is onwaarschijnlijk dat dit gaat lukken.

samenwerking-bomen-planten.jpg

Investeringen: nog steeds 80% naar olie en gas

Shell belooft de komende jaren 2 tot 3 miljard dollar te besteden aan hernieuwbare energie. Dat is zo’n 12% van de begroting. Ruim 80% van Shell’s uitgaven gaat nog steeds naar fossiele energie. En hoe serieus moeten we die belofte nemen? In het verleden kondigde Shell vaker aan dat het grote bedragen zou uitgeven aan duurzame energie. Maar die doelen heeft Shell nog nooit gehaald.

dagvaarding.jpg

Klimaatzaak – uitspraak 26 mei

Wij eisen in onze Klimaatzaak tegen Shell een absolute CO2-reductie van 45% in 2030 (t.o.v. 2019). Met de aankondiging van vandaag en eerder, op 11 februari, bereikt Shell dat nog lang niet.

Om de klimaatdoelen te halen is een absolute reductie zo snel mogelijk nodig. Geen van de nieuwe aankondigingen wijzen daar op dit moment op. De miljardeninvesteringen in olie en gas staan zelfs lijnrecht tegenover onze eis. Op 26 mei doet de rechter uitspraak in onze rechtszaak.  Steun onze rechtszaak met een gift op klimaatzaakshell.nl

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/klimaatplannen-shell-verergeren-klimaatcrisis

Shell’s klimaatplannen verergeren de klimaatcrisis

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren

Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV