Shell veroorzaakt doofheid bij dolfijnen door seismische bommen

Milieudefensie

In hun eigen reclame doet Shell het goed. Maar in werkelijkheid… Shell zoekt gewoon door naar olie en gas. Nu voor de kust van Zuid-Afrika. Daar gaan ze extreem luide, zogenaamde seismische explosies voor gebruiken. Een bedreiging voor haaien, dolfijnen, walvissen en ander zeeleven.

Bommen in kwetsbaar gebied

Ondanks de uitspraak van de rechter in de Klimaatzaak, blijft Shell zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen. Dit keer voor de kust van Zuid-Afrika. Een prachtig natuurgebied waar dolfijnen, haaien en walvissen leven, en waar jaarlijks miljarden sardines doorheen trekken. Om erachter te komen of er gas- of olie onder de zeebodem ligt, veroorzaakt Shell vanaf 5 december 2021 keiharde onderwater-explosies. En daar gaan ze 5 maanden mee door. Door deze explosies slaan vissen op de vlucht en raken ze gestrest. Sommige dieren worden doof of lopen gehoorschade op. Veel zeedieren zijn afhankelijk van hun gehoor.

Mini-advertenties

Shell kondigde de geplande explosies aan in een kleine advertentie van 8 bij 9 cm in de Zuid-Afrikaanse krant Dispatch Live. Veel onopvallender dan de zeer aanwezige reclames waarin Shell zichzelf als groen bedrijf aanprijst. Sindsdien hebben critici er alles aan gedaan om antwoorden te krijgen van Shell en het Zuid-Afrikaanse ministerie van Hulpbronnen en Energie. De enige reactie: de exploratievergunning is legaal en democratisch tot stand gekomen.

Shell: “wij zijn een verantwoordelijke exploitant”

Sinds de aankondiging gaan mensen de straat op om te protesteren. De toonaangevende benzineleverancier van de Oost-Kaap, Express Petroleum, heeft Shell gedumpt. Hierdoor verkopen 35 tankstations geen producten meer van Shell.

Pas toen dat gebeurde kwam Shell met een verklaring:
Wij zijn een verantwoordelijke exploitant. Het welzijn van dieren in het wild is een belangrijke factor in de strenge controles die we gebruiken. Als verantwoordelijke exploitant delen we een diepe wens om onze unieke en diverse omgeving te beschermen, en we zijn ervan overtuigd dat we grote zorg besteden aan het voorkomen en minimaliseren van de effecten op vissen, zeezoogdieren en andere dieren in het wild wanneer we offshore seismische gegevens verzamelen.”

Groot protest

In Zuid-Afrika zijn meerdere groepen de straat op gegaan om te protesteren. Ze roepen mensen op om deel te nemen aan de grootste demonstratie ooit langs een kust gehouden. Op zondag 5 december worden kustgemeenschappen, dorpen, gehuchten en steden gevraagd om naar het strand te gaan met hun zelfgemaakte, milieuvriendelijke protestboodschappen en kunst. Alles wordt vanuit de lucht gefilmd. Wil je deze acties steunen? Teken dan ook de petitie van Oceans, not oil.

Greenpeace en andere milieuorganisaties willen de onderzoeksplannen via de rechter in Zuid-Afrika blokkeren.

Nieuwe olie- en gasboringen in strijd met vonnis rechter

Op 26 mei veroordeelde de rechter Shell. Het bedrijf moet zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% hebben teruggebracht. Dat kan alleen als Shell zijn olie- en gaswinning afbouwt. Het zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen staat dan ook haaks op het oordeel van de rechter.

Steun ons hoger beroep tegen Shell. Dan zorgen we samen dat Shell vergroent en niet nog meer schade toebrengt aan onze planeet. Doneren kan Klimaatzaakshell.nl

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/shell-laat-seismische-bommen-ontploffen-voor-kust-zuid-afrika

Shell veroorzaakt doofheid bij dolfijnen door seismische bommen

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren

Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV