Russische rechtbank bestempelt ngo’s van Russische oppositieleider Navalny als ‘extremistisch’

Amnesty International

Een Russische rechtbank heeft drie organisaties van oppositieleider Aleksei Navalny bestempeld als ‘extremistisch’. Het is een cynische en schaamteloze aanval op de rechtsstaat, vindt Amnesty International.

In een reactie op de uitspraak van de rechtbank zei Natalia Zviagina, directeur van Amnesty’s kantoor in Moskou:

“Met deze beslissing stellen de Russische autoriteiten de activiteiten van het maatschappelijk middenveld gelijk aan ernstige misdrijven, waardoor tienduizenden aanhangers van Navalny het risico op vervolging lopen. Dit is tot dusver een van de meest cynische en schaamteloze aanvallen van het Kremlin op de vrijheid van meningsuiting en vereniging. In combinatie met recente wetswijzigingen zorgt deze uitspraak ervoor dat iedereen die iets met deze drie organisaties te maken heeft, of zelfs alleen maar ondersteunt, de komende jaren geen publieke functie kan bekleden.”

Politiek gemotiveerde onderdrukking

Zviagina: “In de afgelopen maanden zagen we in Rusland een ongekende campagne van politiek gemotiveerde onderdrukking. Vladimir Poetins regime verliest de steun van de bevolking en is in de tegenaanval gegaan door een klimaat van angst en wanhoop te creëren: politieke rivalen worden achter de tralies gegooid of gedwongen om ballingschap te gaan, terwijl door het regime ongewenste organisaties worden verboden.”

Amnesty’s oproep

Zviagina: “Het verbod op Aleksei Navalny’s organisaties moet onmiddellijk worden opgeheven en de Russische autoriteiten moeten stoppen met het misbruiken van ‘anti-extremisme’-wetten om critici de mond te snoeren. De rechten op de vrijheid van meningsuiting en vereniging van mensen die kritiek hebben op het regime moeten volledig worden gewaarborgd, in overeenstemming met de internationale mensenrechten.”

Meer informatie

Lees hier het volledige Engelstalige nieuwsbericht.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/ngos-navalny-extremistisch-rusland

Russische rechtbank bestempelt ngo’s van Russische oppositieleider Navalny als ‘extremistisch’

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV