Russische oppositieleider Aleksei Navalny besluit hongerstaking te beëindigen

Amnesty International

De Russische oppositieleider en grootste criticus van het Kremlin Aleksei Navalny heeft laten weten zijn hongerstaking te beëindigen.

Navalny schreef op Instagram: ‘Dankzij de enorme steun van mensen uit het hele land en de hele wereld, hebben we enorme vooruitgang geboekt. (…) Dankzij jullie ben ik twee keer onderzocht door burgerartsen, de laatste keer net voor de protestbijeenkomst [op 21 april]. Ze doen tests en delen de resultaten met me. Mijn verzoek om toegang tot de dokter die ik nodig heb blijft staan: ik verlies het gevoel in delen van mijn armen en benen en ik wil weten hoe dit behandeld moet worden. Gezien de vooruitgang heb ik besloten mijn hongerstaking te beëindigen. Volgens de richtlijnen zal het dezelfde 24 dagen duren [die de hongerstaking duurde] en, zeggen ze, het zal het nog zwaarder zijn. Nogmaals: dit is uitsluitend jullie prestatie, die van goede, betrokken mensen van over de hele wereld. Bedankt, ik zal jullie niet teleurstellen.’

Oproep om hongerstaking te beëindigen 

Navalny’s eigen artsen lieten op 22 april 2021 via een verklaring weten dat Navalny door artsen werd onderzocht in een burgerziekenhuis in de stad Vladimir. Ze schreven dat dat in de buurt kwam bij het onafhankelijk onderzoek zoals Navalny had geëist. De artsen schreven dit resultaat toe aan de ‘enorme wereldwijde steun’.

Vanwege dat onderzoek en vanwege de vrees voor zijn gezondheid en leven, vroegen de artsen Navalny zijn hongerstaking te beëindigen. Wel herhaalden ze dat ze zullen blijven eisen hun patiënt persoonlijk te kunnen onderzoeken, en dat Navalny in een burgerziekenhuis in Moskou wordt opgenomen.

Achtergrond

Op 19 april 2021 verklaarde de Russische Federale Penitentiaire Dienst dat Aleksei Navalny, die onrechtmatig gevangenzit in strafkolonie nr. 2 in Pokrov, is overgebracht naar de medische afdeling van strafkolonie nr. 3 in de regionale hoofdstad Vladimir. Navalny kondigde op 31 maart 2021 een hongerstaking aan nadat de gevangenisautoriteiten weigerden een arts toe te laten om ​​zijn verslechterende gezondheidstoestand te onderzoeken, waaronder pijn in zijn rug en gevoelloosheid in zijn benen.

In een persbericht van 19 april 20121 omschreven de Russische autoriteiten de gezondheidstoestand van Navalny als ‘bevredigend’ en zeiden ze dat hij, met zijn toestemming, ‘vitaminetherapie’ krijgt. De behandelende artsen van Navalny meldden echter op 16 april de ‘sterk negatieve’ ontwikkelingen die uit Navalny’s bloedonderzoeken naar voren komen, die naar hun mening ‘op elk moment’ tot nierfalen of een hartstilstand kunnen leiden.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/rusland-navalny-besluit-hongerstaking-te-beeindigen

Russische oppositieleider Aleksei Navalny besluit hongerstaking te beëindigen

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV