Rusland wil alle organisaties van oppositieleider Navalny sluiten

Amnesty International

In Rusland heeft de openbaar aanklager van Moskou de activiteiten van de regionale kantoren van Aleksei Navalny opgeschort. Dit gebeurde in afwachting van de beslissing van de rechtbank of de kantoren en twee andere organisaties van Navalny als ‘extremistisch’ moeten worden bestempeld.

‘De brutaliteit en omvang van deze aanval zijn ongekend, waardoor de rechten op vrijheid van meningsuiting en van vereniging van duizenden worden onderdrukt’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Als het besluit wordt genomen om de organisaties te verbieden, kunnen de aanhangers van Navalny, die in feite de grootste politieke oppositiegroep in het land zijn, strafrechtelijk worden vervolgd voor legitiem politiek activisme of mensenrechtenwerk.’

Mogelijk represailles voor honderdduizenden

Tientallen medewerkers van het hoofdkantoor van Navalny die in 34 Russische regio’s werken en honderdduizenden internetgebruikers die materiaal van Navalny’s groepen op sociale netwerken hebben gedeeld, zijn mogelijke doelwit voor ernstige represailles.

‘Het doel is duidelijk: de beweging van Aleksei Navalny het zwijgen opleggen terwijl hij zelf wegkwijnt in de gevangenis. Het is symbolisch en zegt vooral veel over de lafheid van de Russische autoriteiten dat de gerechtelijke procedure “geheim’ is verklaard en voor het publiek niet toegankelijk is waardoor er onvoldoende waarborgen zijn voor een eerlijk proces’, zegt Struthers.

Advocaat Navalny opgepakt

De rechter doet op 17 mei 2021 uitspraak. Ivan Pavlov, de advocaat van Navalny’s anti-corruptiestichting FBK die zijn zaak zou verdedigen, is opgepakt, zo meldden collega’s op 30 april.

Bij het ontbreken van rechterlijke onafhankelijkheid en de vergaande politisering van het Russische rechtssysteem, is er weinig tot geen hoop dat de hoorzitting plaatsvindt in overeenstemming met internationale normen. Volgens de Russische wetgeving worden alle activiteiten van deze groepen verboden en worden hun bezittingen in beslag genomen als de kantoren en organisaties als ‘extremistisch’worden gekenmerkt.

Oud-medewerker Navalny naar strafkolonie

Andrei Borovikov, de voormalige coördinator van het Navalny’s regionale hoofdkantoor in Arkhangelsk, werd op 29 april 2021 tot 2,5 jaar strafkolonie veroordeeld. In 2014 deelde hij op het Russische sociale netwerk VKontakte een video waarop het lied Pussy van Rammstein te beluisteren is. Meer dan 6 jaar later, in september 2020, werd Borovikov aangeklaagd vanwege de ‘productie en verspreiding van pornografie’.

Achtergrond

Op 26 april 2021 besliste het Openbaar ministerie om de activiteiten van het regionale hoofdkantoor van Aleksei Navalny op te schorten totdat de rechtbank van Moskou beslist over het verzoek om drie organisaties die banden hebben met Navalny vanwege ‘extremisme’ te verbieden. Het gaat om de anti-corruptiestichting FBK, de stichting voor de bescherming van burgerrechten en Navalny’s politieke hoofdkantoren in de regio. Volgens de persdienst van de aanklager zijn deze organisaties ‘onder het mom van liberale slogans bezig voorwaarden te creëren voor het destabiliseren van de sociale en sociaal-politieke situatie’. De rechtbank besloot de hoorzitting achter gesloten deuren te houden omdat dossiers naar verluidt ‘staatsgeheimen’ zouden bevatten.

Volgens de Russische wet staat op lidmaatschap van een ‘extremistische organisatie 12 jaar cel en op het financieren ervan staat 10 jaar gevangenisstraf. Wie symbolen en logo’s van deze organisaties publiekelijk gebruikt, loopt het risico een jaar lang te worden uitgesloten van deelname aan verkiezingen.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/rusland-wil-alle-organisaties-van-oppositieleider-navalny-sluiten

Rusland wil alle organisaties van oppositieleider Navalny sluiten

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV