Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rusland veroordeelt vreedzaam activist

Amnesty International

De Russische activist  Yana Antonova werd op 2 oktober 2020 schuldig bevonden aan ‘deelname aan de activiteiten van een ongewenste organisatie’. Ze werd veroordeeld tot 240 uur taakstraf wegens haar haar werk voor de Russische mensenrechtenorganisatie Open Russia.

Op 18 januari 2019 opende de politie een zaak tegen de toenmalige lokale coördinator van Open Russia dat door de procureur-generaal als ‘ongewenst’ was bestempeld. Antonova werd vervolgd vanwege het plaatsen van een video waarin het tekort aan scholen in de regio Krasnodar werd aangekaart. Amnesty voerde tevergeefs actie om haar veroordeling te voorkomen. Yana Antonova gaat tegen het vonnis in beroep.

Ongewenste organisatiewet

Met de Ongewenste organisatiewet is het mogelijk het werk van maatschappelijke organisaties in Rusland geheel te verbieden. De definitie van een ‘ongewenste organisatie’ is vaag. Het kunnen non-gouvernementele organisaties zijn, maar ook de media of politieke partijen kunnen ermee worden aangepakt. Dat geldt ook voor individuen die samenwerken met een ‘ongewenste organisatie’. Volgens de Ongewenste organisatiewet is de eerste keer dat iemand wordt geassocieerd met een ‘ongewenste organisatie’ een administratief misdrijf. Wanneer dit voor de tweede keer gebeurt, is dit een strafbaar feit waarvoor maximaal 6 jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd. Sluiting kan volgen wanneer de organisatie een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid, de grondwet, of voor de strijdkrachten. De wet zou ook gebruikt kunnen worden om de deuren van het Amnesty-kantoor in Moskou te sluiten.

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Rusland.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/rusland-veroordeelt-vreedzaam-activist

Rusland veroordeelt vreedzaam activist

Amnesty International

Mensenrechten

Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV