Ruim 11.000 aanmeldingen vrijwilligers bij VluchtelingenWerk

Vluchtelingenwerk Nederland

In twee weken tijd hebben ruim 11.000 Nederlanders zich aangemeld als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland. De oorlog in Oekraïne is voor duizenden Nederlanders aanleiding om hun hulp aan te bieden. VluchtelingenWerk Nederland begeleidt alle vluchtelingen in Nederland van af het moment van aankomst tot zelfredzaamheid en heeft daar de komende tijd veel meer vrijwilligers voor nodig. Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland: ‘Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen de handen uit de mouwen willen steken om vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen.’

Actieplatform ‘nederlandvoorvluchtelingen.nl’

De meeste aanmeldingen komen via het nieuwe actieplatform Nederlandvoorvluchtelingen.nl, waar Nederlanders kunnen zien wat zij kunnen doen voor Oekraïense en andere vluchtelingen in Nederland. De vrijwilligers van VluchtelingenWerk vormen het hart van de organisatie. Zij bieden vluchtelingen bij aankomst een luisterend oor, voorlichting en begeleiden hen in ingewikkelde procedures. Na de periode van eerste opvang begeleiden ze vluchtelingen bij hun integratie in de samenleving. Ook Oekraïense vluchtelingen die nu naar Nederland komen kunnen op deze vrijwilligers rekenen.

Vrijwilligers in opvanglocaties

VluchtelingenWerk is aanwezig in alle asielzoekerscentra in Nederland. De vrijwilligers draaien hier spreekuren om allerlei vragen van vluchtelingen te beantwoorden. Zij geven voorlichting over de asielprocedure en helpen bij het opvragen van documenten die als ondersteunend bewijs kunnen dienen. Ook begeleiden zij gezinshereningsprocedures als een vluchteling in Nederland mag blijven.

In de opvanglocaties van Oekraïners vinden op dit moment intakegesprekken plaats om op te halen welke vragen er leven onder Oekraïners en hoe VluchtelingenWerk in deze informatiebehoefte kan voorzien. De vrijwilligers zijn hier al gestart met voorlichting geven en beantwoorden allerlei vragen over bijvoorbeeld de verblijfsprocedure en werk zoeken.

Vrijwilligerswerk rond integratie

Als vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen en een nieuw leven in Nederland mogen opbouwen komt er ontzettend veel op hen af. Ze moeten een weg vinden in de Nederlandse bureaucratie, de taal leren en wegwijs worden gemaakt in het land waar ze een nieuwe toekomst op gaan bouwen. In bijna elke gemeente in Nederland staat een team met vrijwilligers van VluchtelingenWerk klaar om hen te helpen zo snel mogelijk zelfredzaam te worden. Of veel Oekraïners uiteindelijk ook gaan integreren in de Nederlandse samenleving is nu nog niet te zeggen. Dit hangt af van hoe de oorlog zich ontwikkelt en hoeveel Oekraïners ook op lange termijn in Nederland moeten blijven.

Spreekuur voor particuliere opvang

VluchtelingenWerk gaat spreekuren verzorgen voor Oekraïners (en Nederlanders) die straks opgevangen gaan worden in gastgezinnen. Hier kunnen mensen terecht met vragen over andere hun verblijfsstatus, werk en wonen. VluchtelingenWerk trekt hierin nauw op met gemeentes en andere maatschappelijke organisaties, om de taken goed te verdelen en op een juiste manier naar elkaar door te verwijzen.

Inzet van vrijwilligers

Een deel van de vrijwilligers kan op korte termijn aan de slag op bestaande opvanglocaties en in de gemeenten, voor Oekraïners en andere herkomstlanden. Op dit moment wordt met alle 11.000 mensen contact opgenomen om te kijken wat hun beschikbare tijd en wensen zijn. Afhankelijk van hun wensen kijken we of ze bij VluchtelingenWerk aan de slag kunnen of aan een andere organisatie worden gekoppeld waar VluchtelingenWerk mee samenwerkt. 

Vanwege het enorme aantal aanmeldingen is het niet mogelijk om iedereen op korte termijn te benaderen. Daarom worden zij via de email geïnformeerd over de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Candel: ‘We werken nu hard aan het afstemmen van ons vrijwilligersaanbod op de specifieke situatie van Oekraïners. En we zijn ontzettend dankbaar dat we ons daarvoor nu al verzekerd weten van de hulp van duizenden Nederlanders.’

Dit artikel is afkomstig van de website van VluchtelingenWerk Nederland:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/artikelen/persbericht/ruim-11000-aanmeldingen-vrijwilligers-bij-vluchtelingenwerk

Ruim 11.000 aanmeldingen vrijwilligers bij VluchtelingenWerk

Vluchtelingenwerk Nederland

Maatschappij

VluchtelingenWerk Nederland, Surinameplein 122, Amsterdam, NH, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV