Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rode Kruis: Vluchtelingenopvang dreigt door humane ondergrens te zakken

Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van de noodopvang voor asielzoekers en over het gebrek aan aanvullende opvanglocaties in Nederland. Als gevolg daarvan ontbreekt het kwetsbare mensen straks aan essentiële toegang tot medische zorg, ontstaan er onveilige situaties doordat mannen, vrouwen en kinderen in grote ruimtes moeten verblijven en is er geen aandacht voor psychosociale ondersteuning voor getraumatiseerde mensen. Het Rode Kruis vindt een dergelijke situatie onwenselijk en roept daarom alle partijen in Nederland op de handen ineen te slaan voor een humane opvang van vluchtelingen.

 

Het Rode Kruis ziet dat de COA locaties overvol zijn. De verwachting is dat het tekort de komende weken zal toenemen. De nood is inmiddels zo hoog dat zelfs wordt nagedacht over opvang in tenten. ‘Wij zien dat een kritische grens in de noodopvang van vluchtelingen nu snel wordt bereikt’, stelt Rode Kruis directeur Marieke van Schaik. ‘Mensen kunnen niet gedurende lange tijd in hallen op veldbedden slapen zonder enige vorm van privacy. Of steeds van de ene locatie naar de andere locatie worden verplaatst. Vooral voor kinderen is het steeds verhuizen schadelijk. Hun veiligheid kan daarbij onvoldoende worden gewaarborgd wanneer grote groepen mensen bij elkaar worden gebracht. Er is nu alleen aandacht voor hoe we mensen kunnen onderbrengen. We moeten echt stappen zetten voor een humane opvang in deze situatie.’

Afgelopen week werd al duidelijk welke gevolgen het tekort aan bedden in de noodopvang heeft. Meer dan 150 asielzoekers hebben toen in de wachtruimte van aanmeldcentrum Ter Apel de nacht op veldbedden van het Rode Kruis doorgebracht. Van Schaik: ‘We zien dat gemeenten onvoldoende aanvullende opvanglocaties ter beschikking stellen. Het kan toch niet zo zijn dat essentiële locaties niet worden ingezet terwijl er wel mogelijkheden zijn. Dit is inmiddels een noodsituatie.’ De hulporganisatie doet daarbij ook een klemmend beroep om bij het ter beschikking stellen van locaties  geen onderscheid te maken in de afkomst van asielzoekers.

Het Rode Kruis ondersteunt het Centraal Opvang Asielzoeker (COA) sinds kort bij het opvangen van de Afghanen en andere asielzoekers die in Nederland aankomen. De hulporganisatie verzorg op diverse opvanglocaties kleding en andere eerste levensbehoeften voor de Afghanen en biedt een luisterend oor. Ook helpen de hulpverleners hen om opnieuw in contact te komen met hun dierbaren en is specifiek een hulplijn opengesteld in Afghaanse talen waar Afghaanse vluchtelingen terecht kunnen met vragen. Het Rode Kruis opende onlangs het gironummer 6868 voor meer hulp aan Afghanen in Nederland en het buitenland.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/persberichten/rode-kruis-vluchtelingenopvang-dreigt-door-humane-ondergrens-te-zakken/

Rode Kruis: Vluchtelingenopvang dreigt door humane ondergrens te zakken

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV