Rode Kruis plaatst 40 extra tenten voor opvang asielzoekers Ter Apel

Structurele oplossing is nodig: tenten zo snel mogelijk weer weg

Het Rode Kruis zet vanavond 40 extra tenten neer bij het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) in Ter Apel. Gisteravond heeft het Rode Kruis al 10 tenten neergezet op het terrein van het aanmeldcentrum. Het Rode Kruis wil met klem benadrukken dat deze tenten geen goede langdurige opvangplek zijn en niet voldoen aan de humanitaire standaarden.

“Een tent, een gymzaal waar je moet slapen met je familie zonder privacy. Slapen in een stoel of op de grond. Dit is hoe wij in Nederland mensen verwelkomen die op de vlucht zijn en misschien wel de meest vreselijke ervaringen achter de rug hebben”, concludeert Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. “Dit moeten we niet willen. Als Rode Kruis willen we niet dat mensen in de buitenlucht moeten slapen, we bieden tenten aan als pure noodoplossing, maar dit gaan wij niet voor lange tijd doen. Er moet nu heel snel een lange termijn oplossing komen. Zo kunnen we mensen niet opvangen.”

Plek voor 200 mensen

In de 40 tenten die vanavond neer worden gezet, kunnen 160 mensen slapen. Het Rode Kruis levert de tenten compleet met veldbedden en dekens. In totaal heeft het Rode Kruis tenten geleverd waar 200 man in zou kunnen slapen. De tenten worden opgezet op het terrein van het aanmeldcentrum en daar omheen.

“Onze hulpverleners hebben afgelopen nacht gezien dat er zelfs kinderen sliepen in de tenten, terwijl het ’s nachts best koud werd. Kinderen lagen te rillen van de kou. Dit is onacceptabel en wij willen niet dat er nog kinderen in de tenten slapen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. De hulporganisatie heeft aan COA gevraagd om kinderen op andere locaties onder te brengen.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/persberichten/rode-kruis-plaatst-50-extra-tenten-voor-opvang-asielzoekers-ter-apel/

Rode Kruis plaatst 40 extra tenten voor opvang asielzoekers Ter Apel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV