Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rode Kruis paraat bij verzoek repatriëring kinderen Syriëgangers

Moeten de kinderen van Syriëgangers worden teruggehaald naar Nederland? Deze politieke discussie speelt al een tijd. Daarbij is nu de vraag ontstaan of het Rode Kruis een rol kan spelen bij deze terugkeer. Als de hulporganisatie hiervoor gevraagd wordt, zou dit kunnen. Dan moeten wel alle partijen hiermee akkoord gaan.

Het is aan de overheid om te besluiten of kinderen en burgers worden teruggehaald en onder welke voorwaarden. Als de Nederlandse overheid besluit om dit te doen, moet zij samen met andere partijen (zoals het land waar gestreden wordt en de doorreislanden) overeenkomen hoe zij dit vervolgens gaan organiseren. Mocht het Rode Kruis gevraagd worden, is de hulporganisatie altijd beschikbaar voor (vertrouwelijk) overleg met de overheid en andere partners. Ook  de terugreis faciliteren is mogelijk, als er een beroep op ons gedaan wordt en als alle partijen daarmee akkoord gaan.

Geen beslissingsbevoegdheid

Het Rode Kruis zal nooit op eigen initiatief mensen terughalen. Als onafhankelijke, neutrale organisatie opereren we zelfstandig, maar hebben we nadrukkelijk geen beslissingsbevoegdheid in deze kwestie. Er zal eerst een concreet verzoek moeten komen van de betrokken overheden en partijen om de terugkeer te faciliteren en alle partijen moeten het hiermee ermee eens zijn. Mocht dat verzoek komen, zullen wij ons uiterste best doen om in volledige transparantie de vrouwen en kinderen veilig terug te brengen naar Nederland.

Rode Kruis paraat bij verzoek repatriëring kinderen Syriëgangers

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV