Rode Kruis opent giro 5125 voor slachtoffers explosie Libanon

Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis opent giro 5125 voor hulpverlening aan Libanon. De gigantische explosie in de haven van Beiroet op 4 augustus heeft een enorme ravage aangericht. Duizenden mensen zijn gewond geraakt en vermoedelijk liggen nog veel mensen bedolven onder het puin. Het Rode Kruis biedt hulp ter plaatse.

Grote ravage in Beiroet

Op 4 augustus werd Beiroet opgeschrikt door een gigantische explosie. De ontploffing was in de hele stad te voelen en werd gehoord tot op Cyprus, ruim 240 kilometer verderop. Gebouwen zijn compleet verwoest en tot op grote afstand zijn ruiten gesprongen. Zeker 100 mensen zijn bij de explosie om het leven gekomen. Daarnaast zijn zeker 3.000 mensen gewond geraakt. De verwachting is dat deze aantallen verder zullen oplopen, omdat er waarschijnlijk nog mensen onder het puin liggen. Daarnaast zijn veel Libanezen hun huis kwijtgeraakt en verkeren veel mensen in shock.

Hoe helpt het Rode Kruis?

Het Rode Kruis heeft direct meer dan 75 ambulances en 375 ambulanceverpleegkundigen naar Beiroet gestuurd om gewonden te evacueren en ondersteunen. Ook zijn er EHBO-posten opgezet voor mensen die niet meteen in de ziekenhuizen terecht konden. Veel ziekenhuizen zijn overbelast door de coronapandemie.

Daarnaast heeft het Libanese Rode Kruis noodopvanglocaties ingericht voor mensen die niet meteen ergens anders terecht kunnen. In deze noodopvang kunnen 1.000 gezinnen voor 72 uur worden opgevangen. Hulpverleners zorgen ook voor voedsel en toiletartikelen voor de ondergebrachte gezinnen.

Verder zijn veel mensen door de explosie in shock. Rode Kruis-hulpverleners bieden psychosociale ondersteuning.

Economische crisis

De situatie in Libanon is al langere tijd fragiel. De Libanese pond is ingestort en dit heeft geleid tot hyperinflatie. Hierdoor kampt het land met een zware economische crisis. De verwoesting van belangrijke infrastructuur zoals de haven zal de economische situatie verder verslechteren.

Daarnaast kampt Libanon met de gevolgen van de coronapandemie. Veel ziekenhuizen in het land zijn overbelast. Hierdoor konden mensen die gewond zijn geraakt in de explosie niet terecht in de ziekenhuizen. Hulpverleners van het Rode Kruis bieden eerste hulp in de opgezette EHBO-posten.

Het Libanese Rode Kruis biedt ook ondersteuning in deze coronacrisis. Zo vervoert het noodhulpteam coronapatiënten naar ziekenhuizen. Ook geeft de organisatie voorlichting over het virus.

Het Rode Kruis zal niet alleen medische noodhulp verlenen, maar de getroffenen door de crisis op langere termijn ondersteunen. Om dit kunnen realiseren zijn vele miljoenen euro’s nodig.

Help de slachtoffers in Libanon

Veel Libanezen hebben van de ene op de andere dag niets meer. Zij hebben onze hulp hard nodig. Help mee door een gift op giro 5125 (IBAN NL02 INGB 0000 0051 25).

Rode Kruis opent giro 5125 voor slachtoffers explosie Libanon

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV