Rode Kruis levert hulpgoederen voor getroffenen brand Moria

Nederlandse Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een noodhulpteam en 6.500 kilo aan hulpgoederen naar Lesbos verscheept om de getroffenen van de brand in vluchtelingenkamp Moria te helpen. De hulpgoederen, zoals dekens, water en toiletspullen, zijn vanochtend aangekomen op het eiland. Op Lesbos leven duizenden mensen momenteel zonder een dak boven het hoofd en het Rode Kruis maakt zich zorgen over hun omstandigheden.

Vluchtelingenkamp Moria is vrijwel volledig afgebrand.

Vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos werd in de nacht van dinsdag op woensdag vrijwel volledig verwoest door verschillende branden. De bewoners waren hierdoor gedwongen om massaal het kamp te verlaten. Ruim 13.000 mensen hebben hierdoor een tekort aan voedsel, water en onderdak.

De ramp treft mensen die al onder zeer moeilijke omstandigheden leefden. “Kamp Moria was al ongeschikt voor mensen voorafgaand aan de branden. Er waren vier keer zoveel mensen als waar het kamp voor gebouwd was. Het was een extreem ongezonde situatie, waarin het niet mogelijk was om afstand te houden en het risico op corona te vermijden”, vertelt Francesco Rocca, het hoofd van het Internationale Rode Kruis, die het kamp bezocht.

Juist tijdens de coronapandemie hebben vluchtelingen en kwetsbare migranten steun nodig. Zij hebben minder goede toegang tot gezondheidszorg, hebben minder mogelijkheden om afstand te houden en hebben geen goede toegang tot water en zeep. De getroffenen van de brand moeten de humanitaire hulp kunnen krijgen die nodig is.

Evacuatie humanitaire noodzaak

Het evacueren van de vluchtelingen en migranten van de Griekse eilanden naar een veilige plek is een humanitaire noodzaak. Het Rode Kruis dringt erop aan om ook op het vasteland de opvangcapaciteit te vergroten, bijvoorbeeld met behulp van hotels en appartementen, om zo overbevolkte opvangplekken te voorkomen.

“Genoeg is genoeg”, stelt Rocca. “De tijd is gekomen om menselijkheid te tonen en deze mensen naar een gezonde, veilige en humane plek te verplaatsen. Er zijn 4.000 kinderen in Moria en geen enkel kind zou dit moeten doormaken.”

Meer hulp onderweg

Hulpgoederen van het Griekse Rode Kruis

We verwachten dat meer hulpgoederen nodig zijn op Lesbos om iedereen op een goede manier te helpen. Meer mobiele klinieken, toiletspullen en kookgerei zijn nodig om voor de duizenden mensen te zorgen.

Dr. Antonios Avgerinos, het hoofd van het Griekse Rode Kruis, vertelt dat meer hulp onderweg is, onder andere in de vorm van een mobiele kliniek. Binnenkort zullen meer zorgmedewerkers richting het eiland gestuurd worden. “We staan klaar om meer hulp te sturen en staan in contact met de lokale autoriteiten en het ministerie van Migratie en Asiel om hulp te verlenen bij korte- en langetermijnbehoeften.”

De hulpverleners van het Rode Kruis op Lesbos zijn getraind in eerste hulp, psychosociale zorg en het herstellen van contact tussen familieleden. Het Rode Kruis helpt ook in kampen op het vasteland van Griekenland met mobiele klinieken, centra waar alleenstaande kinderen worden opgevangen en een hulplijn voor migranten.

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/rode-kruis-levert-hulpgoederen-voor-getroffenen-brand-moria/

Rode Kruis levert hulpgoederen voor getroffenen brand Moria

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV