Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rode Kruis: Duizenden mensen nog steeds dagelijks in nood ondanks versoepelingen

Nederlandse Rode Kruis

Voedsel en verzorgingsproducten hard nodig; help mee en doneer op Giro 7244’

Ondanks de corona-versoepelingen zijn duizenden mensen in Nederland nog steeds dagelijks in nood. Zij zijn afhankelijk van voedselhulp. Ook hebben ze grote behoefte aan verzorgingsproducten. Zij vallen vaak (nog) buiten de reguliere hulp en staan dagelijks voor de keuze: betaal ik mijn huur, koop ik luiers of koop ik eten? Het Rode Kruis roept op om deze zelfstandigen, (alleenstaande) ouders, ouderen en gezinnen niet te vergeten en ze ook tijdens de nasleep van de COVID-19 crisis te ondersteunen. Marieke van Schaik, directeur Rode Kruis Nederland: “Wij laten deze mensen niet zitten en willen hen zeker tot het einde van dit jaar ondersteunen met eerste basislevensbehoeften zoals voedsel, shampoo, deodorant, tandpasta, maandverband en luiers. Om dat te kunnen blijven doen is hulp hard nodig.” Op gironummer 7244 kunnen mensen doneren.

Voedselhulp

De behoefte aan voedsel blijft volgens het Rode Kruis de komende periode voor veel kwetsbare mensen een grote zorg. Hoewel de versoepelingen zorgen voor meer werkgelegenheid, zoals bijvoorbeeld voor de (particuliere) schoonmaakbranche en voor horecapersoneel, start het werk voor sommige mensen maar langzaam op. “Als ik geluk heb moet ik het nu doen met één, misschien twee ritjes op een avond…dat is gekmakend. En ondertussen doet de hele wereld net of corona al bijna voorbij is, maar voor mij is er nog niets veranderd.“ Het verhaal van de Amsterdamse taxichauffeur Marko is geen uitzondering. Duizenden kwetsbare mensen leven nog steeds in armoede door de nasleep van de COVID-19 crisis. Hun werkzaamheden komen maar langzaam op gang. Ook zijn er mensen, die noodgedwongen informele schulden hebben gemaakt. Voor deze mensen duurt het langer voordat zij hun leven weer op de rit hebben of hun schulden hebben afgelost. Een deel van die mensen kan (nog) niet terecht voor hulp bij de reguliere kanalen.

Boodschappenkaarten

Sinds aanvang van de coronacrisis helpt het Rode Kruis deze mensen via lokale samenwerkingspartners met boodschappenkaarten. Op dit moment worden er wekelijks zo’n 5.750 boodschappenkaarten uitgedeeld. Daarmee helpt het Rode Kruis naar schatting ruim 19.000 mensen die het nog niet alleen redden. Dat gaat om gezinnen, ZZP’ers of alleenstaande moeders. Daarnaast verstrekte het Rode Kruis in juli, augustus en september ongeveer 7.500 kaarten per maand, waarmee mensen zelf verzorgingsproducten konden kopen. De noodhulporganisatie blijft dit in ieder geval doen tot het einde van dit jaar.

Hygiëne en verzorgingsproducten

Het Rode Kruis ziet dat kwetsbare mensen nu vaak ook nog geen geld hebben voor essentiële verzorgingsproducten, zoals maandverband, incontinentieproducten, luiers, shampoo, tandpasta, douchegel, deodorant of wasmiddel. Voor veel mensen is het niet vanzelfsprekend om zich elke dag te verzorgen met deze producten. Vaak gaat het om vrouwen en gezinnen met opgroeiende kinderen, die afhankelijk zijn van relatief dure producten. Maar ook ouderen en alleenstaanden ervaren een gebrek aan producten. Zoals een bejaarde vrouw die niet genoeg incontinentieproducten kan kopen, een vader die zijn tanden poetst met de gratis verstrekte tandpasta voor zijn kinderen, of een alleenstaande moeder met vier kinderen en een baby die luiers nodig heeft.

Hygiëne is vaak de eerste levensbehoefte waar mensen op bezuinigen als ze in nood zitten, met schrijnende gevolgen. “We zien op een breder vlak dat mensen de keuze moeten maken tussen voedsel, zeep of luiers. Als je moet kiezen, kies je vaak eerst voor eten. Toch is persoonlijke verzorging ook een belangrijke levensbehoefte”, zegt Marieke van Schaik. “Als mensen zichzelf en hun huishouden niet goed kunnen verzorgen, maakt dat het voor hen vaak moeilijker om uit hun penibele situatie te komen.”

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

https://www.rodekruis.nl/persberichten/persbericht-rode-kruis-duizenden-mensen-nog-steeds-in-nood/

Rode Kruis: Duizenden mensen nog steeds dagelijks in nood ondanks versoepelingen

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood

Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV