Rivier van de dood bedreigt Syriërs

PAX voor Vrede

Een rivier van modderolie stroomt door het noordoosten van Syrië, zonder dat er een oplossing in zicht is voor de duizenden gezinnen die door deze vervuiling worden getroffen.

“A River of Death” (Een rivier van de dood), een nieuw rapport van PAX, laat zien hoe hardnekkige lekkages hebben geleid tot een vervuiling die vergelijkbaar is met tienduizenden vaten ruwe olie die in kanalen en kreken stroomden en in een 160 km lange rivier terechtkwamen. Lokale bewoners vrezen voor de gezondheid van hun gemeenschappen en de gevaarlijke effecten van de vervuilde grond en het grondwater. Ondertussen hebben boeren hele akkers verloren omdat heftige regen de vervuilde kanalen, kreken en rivieren hebben overstroomd, waardoor de olie over duizenden hectares land is verspreid.

De olie-industrie in dit deel van Syrië is een essentiële bron van inkomsten voor de door Koerden geleide autonome regering en de daarmee verbonden Syrian Democratic Forces. Negen jaar oorlog hebben olie-installaties beschadigd en de productie en het onderhoud van olievelden belemmerd. De huidige spanningen met Turkije en het Syrische regime blijven de invoer van materialen voor wederopbouw en capaciteitsbeheer blokkeren, terwijl een gebrek aan prioriteit van de lokale autoriteiten deze milieuramp verder heeft vergroot. De afbrokkelende olie-infrastructuur in dit gebied veroorzaakt frequente olielekkages door gebroken pijpleidingen en lekkende olietanks. Lokale burgers die stroomafwaarts wonen, maken zich zorgen over hun gezondheid en toekomst. ‘Ik ben constant bang voor wat deze vervuiling met ons zal doen. Iedereen hier is bang. Als ik ergens anders zou kunnen wonen, zou ik niet aarzelen om deze plek onmiddellijk te verlaten’, vertelde een lokale dorpsbewoner aan PAX.

Door middel van open-sourceonderzoek, satellietanalyse en interviews met mensen in het gebied, toont het rapport het belang aan van permanent monitoringvan de gevolgen van het conflict voor het milieu, waaronder de waterkwaliteit en landbouw in de regio. Het rapport stelt vast dat de gezondheid en het levensonderhoud van duizenden gezinnen die in de buurt van de rivier wonen, worden getroffen door de olievervuiling, maar er is weinig gedaan om dit aan te pakken.

“De door de VS geleide coalitie verklaarde dat ze er zijn om de oliewinning te beschermen, maar niemand beschermt burgers tegen de olieverontreiniging in de regio . De lokale bevolking lijdt en we hebben moedige actie van alle verantwoordelijken nodig om tot een duurzame oplossing te komen,“ volgens Wim Zwijnenburg, projectleider humanitaire ontwapening bij PAX en auteur van het rapport.

De giftige erfenis van het conflict zal nog jaren van invloed zijn en zal een groot risico blijven vormen voor  het leven en het levensonderhoud van omwonenden. Er blijven moeilijke vragen over wie verantwoordelijk is voor de vervuiling en de gezondheidsrisico’s en hoe deze olievervuiling kan worden opgeruimd in de  getroffen gebieden. Het rapport bevat belangrijke aanbevelingen aan lokale en landelijke autoriteiten en internationale organisaties, en dringt er bij hen op aan snel actie te ondernemen om deze problemen aan te pakken en levens te redden.

Lees het rapport A River of Death
Lees meer over PAX werk aan conflict en milieu

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/rivier-van-de-dood-bedreigt-syriers

Rivier van de dood bedreigt Syriërs

PAX voor Vrede

Mensen in nood

Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV