Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rijksmuseum presenteert Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen

Twee witte bogen van drie verdiepingen hoog staan deze zomer in sterk contrast met de bekende bakstenen van het Rijksmuseum. De immense stalen beelden zijn onderdeel van de tentoonstelling Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen. Ellsworth Kelly behoort tot de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars van de tweede helft van de twintigste eeuw. Negen beelden komen naar het Rijksmuseum dankzij een genereuze bruikleen van de Ellsworth Kelly Studio en New York State Collection. De beelden zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest.

De tentoonstelling in de Rijksmuseumtuinen is gratis toegankelijk en gaat open zodra de musea in Nederland weer opengaan. De tentoonstelling blijft t/m 24 oktober 2021 te zien. Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Ellsworth Kelly Studio. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een particuliere schenker, Ellsworth Kelly Studio, Art Mentor Foundation Lucerne, Pon en Rijksclub.

Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen

Ellsworth Kelly (Newburgh 1923 – 2015 Spencertown) vond inspiratie in ‘dingen die hij zag’. Die waarnemingen bracht hij terug tot de essentie en transformeerde hij tot eenvoudige, scherpe vlakken en vormen. De tentoonstelling laat zijn benaderingen van vrije vormen zien. Zo verwijst de liggende sculptuur Curve I (1973) naar een platgetrapt kartonnen bekertje en refereert een aantal beelden aan een totem. Het contrastrijke geel-blauwe stalen beeld (Yellow Blue, 1968) staat in direct verband met zijn samengestelde paneelschilderijen. Ellsworth Kelly maakte nauwelijks onderscheid tussen schilder- en beeldhouwkunst, bij beide ligt het accent op de vorm. ‘In beeldhouwkunst is het werk zelf de vorm en de achtergrond de ruimte erom heen’, zei hij zelf. Door de vorm, maar ook door kleurstelling en materiaalkeuze, tekenen zijn werken zich in heldere lijnen af tegen hun omgeving. Kelly’s kleurgebruik is intens en contrastrijk, maar ook in brons, cortenstaal of hout vormen zijn beelden heldere visuele statements. De tentoonstelling geeft een representatief beeld van het sculpturale oeuvre van de kunstenaar vanaf het begin van de jaren ‘60 tot kort voor zijn overlijden.

Ellsworth Kelly

Ellsworth Kelly wordt beschouwd als een van de belangrijkste abstract werkende kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog. Na zijn dienst in het Ghost Army in de Tweede Wereldoorlog volgt Kelly een beeldende kunstopleiding in Boston en later in Parijs. Hij verblijft er zes jaar en brengt in zijn laatste jaren ook meerdere bezoeken aan Nederland. Na zijn terugkeer naar de VS in 1954 duurt het enkele jaren voordat hij als kunstenaar wordt opgenomen in de New Yorkse kunstwereld. Vanaf 1957 verwerven gerenommeerde musea als het Whitney Museum of American Art in New York zijn werk en in 1973 is zijn eerste retrospectieve tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. In Nederland is Ellsworth Kelly onder meer vertegenwoordigd in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Kröller Müller Museum in Otterlo.

Beelden in de Rijksmuseumtuinen

Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen is onderdeel van een reeks beeldententoonstellingen in de museumtuinen die worden samengesteld door gastconservator Alfred Pacquement, voormalig directeur van het Nationale Museum van Moderne Kunst, Centre Pompidou in Parijs. Eerder waren in deze reeks Henry Moore (2013), Alexander Calder (2014), Joan Miró (2015), Giuseppe Penone (2016), Jean Dubuffet (2017), Eduardo Chillida (2018) en Louise Bourgeois (2019) te zien.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rijksmuseum:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-presenteert-ellsworth-kelly-in-de-rijksmuseumtuinen

Rijksmuseum presenteert Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV